Munskölj med missfärgningsskydd fungerade sämre

Forskning 28 jan 2021
Dela artikeln
Alkoholfria munsköljmedel med klorhexidin riskerar att missfärga tänderna. Nu har norska forskare testat skillnaderna mellan en produkt med missfärgningsskydd och en kontrollprodukt utan.

Alkoholfria munsköljmedel med klorhexidin riskerar att missfärga tänderna. Norska forskare ville testa skillnaderna mellan en kommersiell produkt som innehåller ett missfärgningsskydd, Curasept, och en kontrollprodukt, Corsodyl, utan missfärgningsskydd.

De involverade 38 patienter som skulle genomgå två episoder av parodontal lambåkirurgi, då de inte skulle borsta tänderna på den opererade sidan under 14 dagar.

Patienterna lottades till vilken produkt de skulle använda första och andra gången och blev på så vis sina egna kontroller. Corsodyl gav ett bättre resultat på plack och gingiva, medan Curasept missfärgade tänderna mindre.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch