Nej till N2 med fritt fram för AH Plus?

Debatt 13 jun 2022
Dela artikeln

N2 används i dag som sealer vid endodonti på cirka 250 kliniker. Ingen tandläkare (åtminstone bland oss som varit med ett tag) har väl undgått det motstånd från endodontisthåll och från myndigheter som materialet varit utsatt för?

AH Plus är en sealer som är storsäljare och den används såväl på tandläkarhögskolorna som av endodontister. N2 har ratats på grund av dess innehåll av formaldehyd som ger de utmärkta egenskaperna materialet har. N2 innehåller i dag 4 procent formaldehyd. Döm om min förvåning när jag läser produktdatabladet gällande AH Plus. Där anges, vilket jag kontrollerat med Dentsply, att sealern innehåller 2,5–10 procent formaldehyd.

Nu undrar vän av ordning hur detta kunnat få vara utan att någon reagerat? Är det ingen som läser innehållsförteckningen? Enligt min uppfattning måste debatten upp på bordet igen. AH Plus är antagligen en utmärkt sealer, men man kan inte ta in den i värmen och samtidigt rata N2, som så många trots motstånd använder med stor framgång.

Bengt Nordström, Ordförande, SES  (Svenska Endodontiska Sällskapet)

Svar från Svenska endodontiföreningen: ”AH Plus är ett säkert material”

Svar från tillverkaren av AH Plus ”N2 och AH Plus kan inte likställas med varandra”

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch