Ny modell förhindrar snedvridande konkurrens

9 aug 2011
Dela artikeln
Landstingen är på god väg att skapa en god ekonomisk redovisning av folktandvården och dess olika verksamheter. Från och med 2012 ska det gå för externa aktörer att se om det förekommer konkurrenssnedvridande subventioner. Det visar en granskning som genomförts av Statskontoret.

2009 gjorde Statskontoret på uppdrag av regeringen en studie för att kartlägga landstingens ekonomiska redovisning. Det visade sig då att redovisningen inte gjorde det möjligt för utomstående att avgöra om det förekom konkurrenssnedvridande subventioner till folktandvården. Den granskning som nu genomförts visar att landstingen bättrat sig och tagit fram en ny redovisningsmodell, som ska börja gälla från och med 2012.

– Det måste råda konkurrensneutralitet mellan offentliga och privata aktörer. Vår studie visar att det finns goda förutsättningar för detta i framtiden, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson.

Statskontoret kommer att följa upp landstingens nya ekonomiska redovisning 2014.

Rapporten kan läsas på www.statskontoret.se

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch