Nya regler för estetiska behandlingar
Regeringen vill att estetiska injektioner endast ska utföras av legitimerad personal. Foto: Colourbox

Nya regler för estetiska behandlingar

Ny lag 2 okt 2019
Dela artikeln
Om drygt ett år kan det krävas legitimation för att få utföra estetiska injektioner. Det föreslår regeringen i en departementspromemoria.

Nu föreslår regeringen nya regler kring estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

Syftet är att behandlingarna ska bli säkrare och att minska risken för vårdskador, vilket ska stärka skyddet för den enskilda individen.

Förslaget innebär bland annat att estetiska injektioner endast ska få utföras av legitimerad tandläkare, läkare eller sjuksköterska. Kirurgiska estetiska ingrepp ska utföras av legitimerad läkare med specialistkompetens. I dag finns inga krav på kompetens för detta.

Åldersgräns

Man konstaterar att detta innebär att företag som arbetar med estetiska ingrepp och injektioner kommer att behöva rekrytera legitimerad personal. År 2017 fanns till exempel totalt en tandläkare, sju sjuksköterskor, en läkare och tre specialistläkare anställda vid landets alla skönhetssalonger.

Regeringen vill även införa en åldersgräns på 18 år samt informationsplikt, betänketid och krav på samtycke. De vill också ha krav på att utförarna ska teckna en försäkring i enlighet med patientskadelagen.

Lagförslaget omfattar behandlingar som syftar till att förändra eller bevara utseendet på en människa, och föreslås börja gälla 1 januari 2021.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch