Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården
Den nationella arbetsgruppen för aerosolgenererande procedurer i tandvård presenterar sina rekommendationer i en rapport inom kort. Foto: Janet Suslick

Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården

RIKSSTÄMMAN 2020 11 nov 2020
Dela artikeln
Nya nationella rekommendationer för hur tandvården kan minska risken för smittspridning i samband med aerosolbildande behandlingar presenteras inom kort. Det berättar Bodil Lund i en föreläsning vid årets odontologiska riksstämma.

Bodil Lund är professor och specialist i käkkirurgi och arbetar som prefekt vid Universitetet i Bergen. Hon är också ordförande i en nationell arbetsgrupp för aerosolgenererande procedurer i tandvård, som presenterar en rapport i mitten av november.

På seminariet ”Covid-19 – vad händer sen?” berättar hon om kunskapsläget kring aerosoler.

Tuberkulos, mässling och vattkoppor kan spridas med aerosoler.

– Vad gäller sars-cov-2 vet vi faktiskt inte, säger hon.

Mest aerosoler i väntrummet
Mest aerosoler finns i väntrummet. Näst mest finns där ultraljudsinstrument används och i sterilen. I behandlingsrummet är mängden kopplad till aktivitet.

Droppar och partiklar som sprids när vi pratar, hostar eller nyser finns kvar i luften en viss tid. De största dropparna försvinner ur luften på mindre än 20 minuter, men de minsta kan sväva i luften i över ett dygn.

Viruset sars-cov-2 kan bäras av aerosoler, men det är inte känt hur stor mängd som krävs för att orsaka infektion.

– Sannolikt varierar det mellan individer.

Andra faktorer som kan spela roll är partikelkoncentrationen i luften i behandlingsrummet, exponeringstiden, ventilationen och luftfuktigheten.

Basala hygienrutinerna viktiga
Till skillnad från bland sjukvårdsanställda, har förekomsten av covid-19-sjuka inom tandvården inte varit större än i befolkningen i stort.

– Detta talar för att de hygienrutiner vi har i tandvården ger ett bra grundskydd.

Bodil Lunds slutsats: ”Smittor kommer och går. Basala hygienrutiner består.”

Rekommendationer
För att minska risken för smittspridning rekommenderar Bodil Lund bland annat:
* triagering
* plexiglas i receptionen
* munskydd under hela besöket
* kofferdam vid preparation
* högvacuum sug
* att arbeta fyrhändigt
* att minimera aerosolgenererande procedurer
* att minimera medföljare

Fler rekommendationer kommer inom kort via NPO Tandvård, ett av de nationella programområdena för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård.
Janet Suslick

Arbetsgruppen för aerosolgenererande procedurer i tandvård

* Bodil Lund, Universitetet i Bergen
* Wivi-Anne Sjöberg, Folktandvården Västra Götaland
* Anders Jonsson, Praktikertjänst AB
* Pia Skott, Folktandvården Stockholm AB
* Karin Sunnegårdh, Folktandvården Västerbotten
* Hans Göransson, Folktandvården Sörmland

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2020"

Så kan placerade barn få bättre munhälsa

NY RAPPORT Barn och unga som placeras i familjehem eller institutionsvård har sämre munhälsa än barn som inte är placerade. Socialstyrelsen presenterar nu förslag på hur det kan förbättras.
12 nov 2020

Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen

RIKSSTÄMMAN 2020 En doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
10 nov 2020

Tufft läge för branschen

Riksstämman 2020 Föreningen Svensk Dental­handel är en av organisatörerna bakom Swedental, mässan som kompletterar Odontologisk Riksstämma som den årliga mötesplatsen för Tandvårdssverige. I år är mässan inställd. Vad innebär det för branschen?
10 nov 2020

Tandläkare, forskare och innovatör

Forskaren Det tog 30 år från idé till produkt, men sedan dess har tiotusentals patienter blivit hjälpta av sjukhustandläkaren Mary Häggs träningsredskap mot besvär som sväljproblem och sömnapné.
9 nov 2020

Kunskap på distans under riksstämman 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.
9 nov 2020

Här är årets studenter 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.
4 nov 2020

Här är årets studenter genom tiderna

DENTATUSPRISET Dentatuspriset har delats ut till årets bästa studenter sedan slutet av 1980-talet. Här är (nästan) alla som har fått priset genom åren.
4 nov 2020

Magnus Hakeberg får Forssbergspriset

RIKSSTÄMMAN 2020 Magnus Hakeberg, professor i Göteborg, får Forssbergspriset 2020, bland annat för studier om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.
29 okt 2020

Riksstämman 2020 blir digital

Riksstämman Nu står det klart att Odontologisk Riksstämma 2020 inte kommer att genomföras i Göteborg. I stället blir det en digital version under två halvdagar i november.
1 jul 2020

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch