Tandläkare, forskare och innovatör
9 november är internationella refluxdagen. Det är företaget bakom Mary Häggs träningsredskap som har instiftat refluxdagen. Foto: Janet Suslick

Tandläkare, forskare och innovatör

Forskaren 9 nov 2020
Dela artikeln
Det tog 30 år från idé till produkt, men sedan dess har tiotusentals patienter blivit hjälpta av sjukhustandläkaren Mary Häggs träningsredskap mot besvär som sväljproblem och sömnapné.

Sjukhustandläkaren Mary Hägg fick en idé i mitten på 1980-talet när hon läste om en genetiskt förprogrammerad generator i hjärnstammen för människans viktiga funktioner. Via läpparna och mjuka gommen kunde generatorn stimuleras och på så sätt aktivera muskulaturen hos patienter som hade problem med att svälja eller andas. Även besvär med reflux eller trög mage/tarmar kunde påverkas.

Mary Hägg

Mary Hägg
Ålder: 66 år.
Arbete: Områdesansvarig för Tal- och sväljcenter vid öron-näsa-halskliniken på Hudiksvalls sjukhus. Post dok vid Uppsala universitet.
Bor i: Sörviksta utanför Hudiksvall.
Utbildning: Tandläkarexamen, Umeå, 1978. Medicine doktorsexamen, Uppsala universitet, 2007.
Familj: Sambo. Fyra barn, elva barnbarn.
Fritid: Friluftsliv, till exempel längdskidåkning (har åkt på elitnivå som ung), långfärdsskridskoåkning och fjällvandring.
Övrigt: Utsågs till Sveriges yrkeskvinna 2016 av organisationen Business and Professional Women.

Idén fanns med när hon 1990 grundade Tal- och svälj­center, en länsenhet vid öron-näsa-hals­­kliniken på Hudiksvalls sjukhus. Där är hon alltjämt områdes­ansvarig.

Enheten arbetar med munnens funktioner på människor i alla åldrar, från prematura barn till äldre äldre. Verksamheten är multidisciplinär och tandläkare samarbetar med logopeder, fysio­terapeuter, läkare och andra yrkesgrupper.

I 50-årsåldern började Mary Hägg forska. Parallellt med jobbet i Hudiksvall blev hon doktorand vid Uppsala universitet.

Utifrån idéerna i de vetenskapliga artiklarna hade hon utvecklat en prototyp och ville testa om innovationen fungerade. Hennes forskning bekräftade det, och idén har sedan utvecklats till produkten IQoro.

– Men det tog 30 år från idé till produkt, berättar hon.

Mary Hägg disputerade 2007 vid Uppsala universitet och är fortfarande knuten till universitetets centrum för klinisk forskning i Gävleborg. Hon samarbetar också med universiteten i Umeå och Linköping.

Mary Hägg visar en patient hur träningsredskapet IQoro ska användas. Det tillverkas i Ockelbo och hjälper många med reflux eller sväljproblem.

Marys neuromuskulära träningsredskap ser ut som en valfena. Att träna med den stimu­lerar nervbanor och stärker muskulaturen från munnen, övre luftvägarna, matstrupen och ner till magen.

Varje träningspass tar 30 ­sekunder och ska utföras tre gånger om dagen. Behandlingen gör att majoriteten patienter med reflux och sväljproblem blir helt eller delvis av med sina besvär.

Mary Hägg började forska på strokepatienter. Träningsredskapet testades på patienter som fortfarande hade sväljproblem minst fyra veckor efter stroken och jämfördes med patienter som upp till tio år efter strokedebut hade kvarstående dysfagi. Det visade sig att produkten var lovande.

– Efter fem till åtta ­veckors träning blev 97 procent av stroke­patienterna förbättrade i sin sväljfunktion och 63 procent kunde svälja normalt.

Resultaten blev lika bra i bägge grupperna oavsett ålder, kön eller när behandlingen sattes in.

Från läpparna till diafragman

Mary Hägg hade också en idé om hur kraften i muskelkedjan från läpparna till diafragman kunde mätas. I avhandlingen validerade hon mätinstrumentet.

Sväljfunktionen består av en kedja nivåer. Maten måste föras från tallrik till mun. Där spelar även kroppshållningen en roll. Sedan passerar maten munhålan, svalget och matstrupen, där diafragman också är viktig.

För att sväljfunktionen ska fungera normalt måste muskel­kedjan kunna klara ett motstånd på 1,5 kilo, enligt Marys studie. Det visade sig att kraften i muskelkedjan korrelerade till stor del till förmågan att kunna svälja.

– Personer som haft stroke hade en svag muskelkedja, men i studierna kunde vi bevisa att det gick att träna upp kraften.

Diafragmabråck med reflux

Numera är Mary Häggs forskning fokuserad på hur innovationen fungerar på personer som har diafragmabråck med reflux.

Hela 20 procent av den friska befolkningen i västvärlden och 400 miljoner i världen har problem med sura uppstötningar på grund av en försvagad diafragma. Reflux, ett av flera symtom på diafragmabråck, kan orsaka allt från frätskador på tänder, andningsproblem och röstförändringar till ökad cancerrisk och de drabbade lider gravt, berättar Mary Hägg.

I dag behandlas reflux främst med läkemedel som kan ge biverkningar.

Marys uppfinning har visat sig vara ett effektivt alternativ. De flesta av patienterna i studierna blev helt symtomfria och så gott som alla fick bättre funktion.

I dag, 9 november, är internationella refluxdagen. Det är företaget bakom Marys träningsredskap som har instiftat refluxdagen.

Bästa forskningsrapport

Vid årets odontologiska riksstämma skulle hon presentera en forskningsrapport om refluxstudierna. Hennes rapport blev utsedd till årets bästa forskningsrapport inom ämnesområdet orofacial medicin.

När riksstämman nu blir digital, uteblir forskningspresentationerna, men Mary Hägg kommer att framföra sin rapport inom Svensk förening för Oro­facial Medicin 2021.

Förutom att vara tand­läkare, innovatör och forskare, har Mary Hägg med åren även blivit entreprenör.

– När vi vetenskapligt visat att min innovation fungerade, hamnade jag i sitsen att någon måste producera produkten.

”Drivkraften har ­varit att hjälpa människor till en god livskvalitet.”

Företaget registrerades 2012 med huvudkontor i Hudiksvall. Mary är tillsammans med två av sina döttrar medgrundare, men är inte anställd i företaget. Döttrarna, båda civilekonomer, driver bolaget, som i dag har 13 anställda.

Mary Hägg fick svenskt patent och CE-märkning på sin innovation 2014. Den tillverkas i dag i Ockelbo.

Till sommaren går Mary Hägg i pension från huvudjobbet i Hudiksvall och verksamheten tas över av tre tandläkare i Gävle.

– Jag är väldigt nöjd med mitt yrkesliv. Drivkraften har ­varit att hjälpa människor till en god livskvalitet. Det har varit givande, och jag har lärt mig så ­mycket.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2020"

Så kan placerade barn få bättre munhälsa

NY RAPPORT Barn och unga som placeras i familjehem eller institutionsvård har sämre munhälsa än barn som inte är placerade. Socialstyrelsen presenterar nu förslag på hur det kan förbättras.
12 nov 2020

Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården

RIKSSTÄMMAN 2020 Nya nationella rekommendationer för hur tandvården kan minska risken för smittspridning i samband med aerosolbildande behandlingar presenteras inom kort. Det berättar Bodil Lund i en föreläsning vid årets odontologiska riksstämma.
11 nov 2020

Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen

RIKSSTÄMMAN 2020 En doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
10 nov 2020

Tufft läge för branschen

Riksstämman 2020 Föreningen Svensk Dental­handel är en av organisatörerna bakom Swedental, mässan som kompletterar Odontologisk Riksstämma som den årliga mötesplatsen för Tandvårdssverige. I år är mässan inställd. Vad innebär det för branschen?
10 nov 2020

Kunskap på distans under riksstämman 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.
9 nov 2020

Här är årets studenter 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.
4 nov 2020

Här är årets studenter genom tiderna

DENTATUSPRISET Dentatuspriset har delats ut till årets bästa studenter sedan slutet av 1980-talet. Här är (nästan) alla som har fått priset genom åren.
4 nov 2020

Magnus Hakeberg får Forssbergspriset

RIKSSTÄMMAN 2020 Magnus Hakeberg, professor i Göteborg, får Forssbergspriset 2020, bland annat för studier om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.
29 okt 2020

Riksstämman 2020 blir digital

Riksstämman Nu står det klart att Odontologisk Riksstämma 2020 inte kommer att genomföras i Göteborg. I stället blir det en digital version under två halvdagar i november.
1 jul 2020

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch