Upplärd maskin hittar karies
En tränad artificiell intelligens ska kunna hjälpa tandläkaren att hitta karies i röntgenbilder. Foto: Colourbox

Upplärd maskin hittar karies

Karies 19 nov 2019
Dela artikeln
AI-systemet har tränat på tusentals röntgenbilder. Nu hittar den så gott som alla kariesangrepp på egen hand.

Ett system för artificiell intelligens har blivit väldigt skickligt på att hitta karies i röntgenbilder. Den hittar över 95 procent av alla kariesangrepp, med en specificitet på 81 procent

Bent Petersen

Bent Petersen

– Efter att ha testat nio olika modeller för maskininlärning på två och en halv miljon bilder, är det här så långt vi kan komma utan att vi människor är med och rättar, berättar Bent Petersen, tandvårds- och utvecklingschef vid Folktandvården Västra Götaland.

De arbetar i ett AI-projekt tillsammans med Folktandvården Stockholm och Kairos Future. Tandläkartidningen skrev om detta tidigare i år när projektet drog igång. Sedan dess har man alltså tränat upp systemet och fått fram en algoritm för bildanalys.

Karies markerad

Målet är att ta fram ett AI-system som snabbt ska kunna känna igen kariesangrepp på röntgenbilder och fungera som ett beslutsstöd för tandläkaren.

De röntgenbilder man har tittat på hittills kommer från patientfall där tandläkare markerat karies.

– Men kanske har man inte markerat all karies; man kanske koncentrerar sig på det man ska åtgärda och utelämnar små skador.

Specialisttandläkare

Nästa steg är att specialisttandläkare ska titta på röntgenbilder och ta fram ett facit som modellen kan lära sig ytterligare av. Detta ska vara klart före årsskiftet, och i början av nästa år planerar man att börja testa tekniken ute på klinik.

Den teknik man använder i projektet är så kallade neurala nätverk, där man försöker efterlikna hjärnans funktion. Dessa används till exempel för att hitta mönster eller samband i stora datamängder.

I det aktuella projektet matar man systemet med röntgenbilder som det ”tittar på” och analyserar mönster och letar avvikelser. Man ger också systemet information om vilket resultat man vill ha, vad som är rätt och fel och var på bilderna det finns karies. Systemet lär sig hela tiden, så ju fler bilder det får titta på, desto säkrare blir analysen.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch