Annons

Annons

Apikal parodontit – behandla eller inte behandla?

Apikal parodontit är relativt vanligt hos äldre patienter. När är det acceptabelt att inte behandla?

Många rotfyllda tänder visar tecken på kvarvarande infektion och apikal parodontit. Risken är betydligt större om rotfyllningarna är tekniskt bristfälliga.
Vid pulpanekros rekommenderar Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vuxentandvård att tanden rotbehandlas. Men rekommendationen är inte lika stark för tidigare rotfyllda tänder.
En periapikal lesion vid en rotfylld tand bör åtgärdas om den inte förväntas läka, men det finns undantag, berättade Thomas Kvist, universitetslektor och klinikchef vid Odontologens specialistklinik för endodonti i Göteborg och moderator vid ett symposium om rotfyllningar hos gamla och sjuka.
Undantag kan göras om patienten inte vill genomgå behandlingen eller om behandlingen innebär stora risker eller kostnader för patienten. Tandläkaren ska informera om alternativ, men beslutet är patientens.
Men hur gör man om patienten inte är i stånd att själv fatta beslut?
Inger Stenberg, övertandläkare på Centrum för äldretandvård i Västra Götalandsregionen lämnar relativt ofta apikal parodontit på rotfylld tand obehandlad på patienter med nedsatt autonomi – om de inte har symtom. En anledning är att det är en stor behandling för en skör patient.
Vid nedsatt autonomi är det viktigt att ställa och dokumentera diagnosen, oavsett om man beslutar att behandla, avvakta eller avstå. Konsekvenserna av olika val ska övervägas och dokumenteras, betonar hon.

Upptäck mer