Tillsammans med Lars Tornstam, professor emeritus i sociologi vid Uppsala universitet, föreläste hon om det goda åldrandet när årets odontologiska riksstämma invigdes den 17 november. Det blev inledningen på ett av riksstämmans tre teman – tandvård för äldre.
Det är olika tempon i olika åldrar, konstaterade Gunilla Nordenram. Är en ung eller medelålders tandläkare stressad och jäktad smittar det av sig och den äldre patienten blir orolig.
– Tid är pengar i alla verksamheter, men belöningen för att ta sig lite extra tid med de äldre är den fina kontakten man får. Den äldre patienten har tillgång till en hel livserfarenhet. Att lyssna på sina patienter är lärorikt, sade Gunilla Nordenram, som har kallats »den odontologiska etikens moder«.
För att teamet ska vara mer effektivt, kan den lyssnande rollen ligga mer på tandsköterskan och tandhygienisten.
Vad är kvalitet? Åsikterna kan gå isär. Gunilla Nordenram visade omslaget till riksstämmeprogrammet.
En äldre kvinna beundrar sina tänder i en handspegel och ser påtagligt nöjd ut. Bakom henne sitter en yngre manlig tandläkare och tittar på en röntgenbild.
”Så fin jag blev! Jag har alltid velat ha de allra vitaste tänderna”, tänker hon. ”Vad fult det blev. Det syns lång väg att det är en protetisk konstruktion”, tänker han.
Lars Tornstam föreläste om gerotranscendens, en positiv utveckling som innebär att man gradvis ändrar perspektiv och ser sig själv och sin omgivning annorlunda.
Utvecklas med åren
35-åringen tror att det goda åldrandet är att fortsätta att leva som om man vore 35. Det tycker inte de flesta äldre, berättade Lars Tornstam, som har forskat om hur äldre upplever åldrandet.
De äldre upplever att de fortsätter att utvecklas och med utvecklingen ökar ofta tillfredsställelsen. Känslan av meningsfullhet och sammanhang ökar med åldern, berättade Lars Tornstam.
Samtidigt blir ofta kvalitet i umgänget med andra viktigare än kvantitet, vilket innebär att äldre kanske väljer bort nya eller ytliga kontakter.
Tandvårdsteamet kan vara prioriterat eftersom man ofta har känt varandra länge och står för kontinuitet, enligt Gunilla Nordenram.
Tidsuppfattningen blir annorlunda med åren. Man har alla åldrar inom sig samtidigt. Lars Tornstam beskrev det som en lök med olika lager. Barndomen finns i mitten och andra perioder i livet utanpå. Livserfarenheten innebär att man förstår sig själv lite annorlunda än tidigare.
Vuxna barn och vårdpersonal missförstår inte sällan utvecklingen och tolkar patologiskt, som till exempel begynnande demens eller depression.
Janet Suslick