Annons

Annons

AI bättre än tandläkare på att hitta karies

En ny studie visar att artificiell intelligens, AI, är bättre på att upptäcka misstänkt karies på röntgenbilder än erfarna tandläkare. Den gjorde också mindre fel.

Illustration: Colourbox

I forskningsprojektet AI-Dentify, som startades år 2021, har olika AI-modeller tränats på nästan 14 000 röntgenbilder för att hitta och klassificera emaljkaries, dentinkaries och sekundärkaries.

Efter avslutad träning sattes AI-modellerna på prov mot sex erfarna tandläkare, där både AI och tandläkarna fick analysera 197 bitewing-bilder.

Peder Remman

Resultaten visar att AI var bättre på att både upptäcka och klassificera karies än tandläkarna. Den gav också färre falska negativa svar.

– Att identifiera karies i en bitewing-bild är minst sagt utmanande, även för tandläkare eftersom karies lätt kan förväxlas med skuggor i bilden. Slutsatsen är att modellen överträffar människorna, i en uppgift som från början är ganska utmanande, säger Peder Remman, vd på företaget Boneprox, som leder forskningsprojektet AI-Dentify.

Även tidsmässigt var AI bättre än tandläkarna, enligt Peder Remman. Just snabbheten i kariesbedömningarna var dock inte något av studiens effektmått och rapporterades därför inte i studien.

– Våra så kallade load-texter har rapporterat bearbetningstider på hundratals millisekunder. En bedrift som inte ens den snabbaste tandläkaren skulle kunna uppnå, säger Peder Remman.

Studien är publicerad i BMC Oral Health och i forskningsprojektet ska man också utvärdera AI:s förmåga att upptäcka parodontit.

Upptäck mer