Statintandkräm nytt grepp mot parodontit
Patienterna fick dagligen använda en tandkräm med 2 procent atorvastatin. Foto: Colourbox

Statintandkräm nytt grepp mot parodontit

Forskning 8 apr 2015
Dela artikeln
Tandkräm innehållande statin kan vara ett framtida sätt att administrera det blodfettssänkande och antiinflammatoriska läkemedlet lokalt i munhålan, visar ny forskning.

Att blodfettssänkande statiner också har en antiinflammatorisk verkan som kan ha en positiv effekt vid parodontit är visat i ett antal studier. Problemet är att systemiskt given statin även ger en blodfettssänkning, som visserligen kan vara önskvärd i vissa patienter, men inte i alla, samt en ökad risk för biverkningar som myopati och levertoxicitet.

Därför har statin givits lokalt i form av en nedbrytbar gel som patienten själv lägger runt tänderna. Men det skapar ett extra moment som kan vara besvärligt för patienterna. Nu har chilenska forskare kanske funnit ett funktionellt sätt att applicera läkemedlet på.

Genom att tillverka en tandkräm innehållande 2 procent atorvastatin (Lipitor) och låta patienterna använda den dagligen kan de visa signifikanta effekter på parodontala parametrar.

Studien omfattar 36 patienter, i åldrarna 30–60 år, med kronisk parodontit som lottades till antingen statingruppen eller placebogruppen. Samtliga patienter fick sedan genomgå mekanisk infektionskontroll med depuration och polering av tandhalsar under två sessioner, fick instruktioner för god oralhygien samt tandtråd, mjuk tandborste och den aktuella tandkrämen.

Patienterna blev sedan kontaktade per telefon en gång i veckan, dels för kontroll av eventuella biverkningar av tandkrämen, dels för att påminna dem om att använda den. Efter en månad undersöktes de igen och de patienter som borstat med statintandkrämen hade signifikant bättre värden på samtliga undersökta parametrar för parodontit.

Forskarna konstaterar att den nya tandkrämen var överlägsen placebokrämen för dessa patienter och menar att deras studie kan visa en möjlig ny väg för behandlingen av parodontit.

Läs mer:

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch