Ämne i choklad kan vara bättre än tandkräm

15 aug 2013
Dela artikeln

Teobromin, en alkaloid som finns relativt rikligt i choklad, har förmågan att öka remineraliseringen av tänder på samma sätt som fluor i tandkräm, men vid en molarkoncentration som är mer än 70 gånger lägre. Det visar en amerikansk studie där forskarna har tagit tre små block utsågade ur vardera 30 nyligen extraherade humantänder, skapat en skada likt ett begynnande kariesangrepp och sedan utsatt tandblocken för en cyklisk procedur med varierande pH för att efterlikna dagligt liv. Tandblocken utsattes dagligen för tre simulerade måltider med lågt pH under en timme följt av simulerade tandbehandlingar där de doppades ned i respektive testmedia under två minuter varefter de förvarades i konstgjord saliv under resten av tiden. Testmedia var konstgjord saliv, som kontroll, likadan saliv med teobromin eller med en slurry gjord av tandkräm. Behandlingen pågick i 28 dagar.

Teobromin och fluortandkräm var överlägset kontrollen på att remineralisera tänderna. Teobrominlösningen gjorde samma jobb som tandkrämslösningen, men vid en koncentration av 0,0011 mol/l jämfört med fluorkoncentrationen som var 0,0789 mol/l.

Mekanismen bakom och hur denna kunskap ska kunna användas är nu föremål för forskarnas nya projekt.

Källa:

Amaechi BT, Porteous N, Ramalingam K, Mensinkai PK, Ccahuana Vasquez RA, Sadeghpour A, Nakamoto T. Remineralization of Artificial Enamel Lesions by Theobromine. Caries Res 2013;47:399–405.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch