Skanner – snabbare, billigare, bättre
Modellfri konstruktion ger oftast bättre kronor och broar, anser Michael Braian, som är både tandläkare och tandtekniker. Foto: Emil Malmborg

Skanner – snabbare, billigare, bättre

Metod 20 sep 2016
Dela artikeln
Fördelarna är många med att ta digitala avtryck med en intraoral skanner på mottagningen, enligt Michael Braian, privattandläkare och doktorand i Malmö. Men metoden har begränsningar.

Tiden börjar bli mogen för intraoral skanning. Det tror Michael Braian, privattandläkare som har tagit digitala avtryck i många år.

– Gör din mottagning många singelkronor och mindre broar lönar det sig ekonomiskt att skaffa en intraoral skanner – om du är beredd att lägga ner lite mer tid på att tydliggöra preparationsgränser, säger han.

Michael Braian Ålder: 36 år Utbildning: Tandläkare, 2006 (Malmö), tandtekniker, 2014 (Malmö). Jobb: Tandläkare på Akademitandläkarna i Malmö, doktorand i oral protetik vid Tandvårdshögskolan i Malmö. Foto: Emil Malmborg

Michael Braian
Ålder: 36 år
Utbildning: Tandläkare, 2006 (Malmö), tandtekniker, 2014 (Malmö).
Jobb: Tandläkare på Akademitandläkarna i Malmö, doktorand i oral protetik vid Tandvårdshögskolan i Malmö.
Foto: Emil Malmborg

En skanner kostar mellan 100 000 kronor och 300 000 kronor. Flera tandläkare på samma mottagning kan dela på en.

– Det går att kamma hem inköpspriset ganska snabbt om man har rätt typ av patienter och jobbar på ordentligt. Jag känner till en mottagning där det gick på ett halvår.

Saknar du teknisk vana kan det ta längre tid att ta digitala avtryck än traditionella i början, men i längden går det snabbare. Michael Braian upplever fler fördelar. Han tycker att det är:

● Billigare.
● Bättre precision.
● Bekvämare för patienten.
● Miljövänligare.

Andra fördelar:

● Preparationerna syns tydligare.
● Den tredimensionella filen finns kvar och förändringar, som exempelvis gnissel- eller frätskador, blir tydliga. Om en tand frakturerar, går det att återskapa den eftersom man har en tredimensionell bild.

Begränsningar finns det dock också. Det gäller främst vid komplicerade protetiska konstruktioner.

– Inte ens jag som är ”tekniskt frälst” och har jobbat med detta i många år vågar slänga ut mina avtrycksskedar och avtrycksmaterial, och jag ser inte att jag kommer att kunna göra det inom en snar framtid heller, berättar Michael Braian.

– När en skanning blir för komplicerad, händer det att jag avbryter och tar ett vanligt avtryck istället.

– Men när flödet funkar är det så smidigt och blir så bra.

Därför försöker han hela tiden flytta fram gränsen för vad som går att göra med digitala avtryck.

Några andra nackdelar:
● Majoriteten av systemen är ännu inte integrerade i de svenska journalsystemen.
● Många skannrar är fortfarande ganska stora, tunga och klumpiga. Då kan det vara svårt att komma åt vissa tandytor.
● Vissa tekniska krav måste uppfyllas. Du behöver ha en stark dator, snabbt bredband och datorkunskaper.
● Den digitala filen är inte förlåtande. Med gipsmodell kan en erfaren tandtekniker kompensera för eventuella brister. Med digitala avtryck gäller det att vara noggrann, eftersom det är mycket svårare att kompensera för bristerna.

Michaels mottagning har också en 3D-skrivare. Den använder polymera material.

– För mig är 3D-skrivaren i dag 70 procent leksak och 30 procent kliniskt verktyg.

Skrivaren används främst för att göra arbetsmodeller och operationsguider inför implantatkirurgi.

En begränsande faktor är att det inte har funnits så många godkända plastmaterial för användning i munnen, men nu kommer det fler och fler, berättar han.

Programmet ger feedback direkt när du skannar. Du ser om det digitala avtrycket håller måttet.

Programmet ger feedback direkt när du skannar. Du ser om det digitala avtrycket håller måttet.

 

Att köpa 3D-skrivare kan inom fem till tio år vara ett naturligt steg för dem som satsar på ett digitalt flöde, tror Michael Braian. Det gäller framför allt specialist- eller nischade kliniker som gör många behandlingar med implantat och protetik. Inom allmäntandvården ligger 3D-skrivare mer än tio år bort.

– 3D-printning är produktion och kräver mycket kunskap. Det blir en revolution för tandvården, men snarare för tandtekniker än för tandläkare, säger han.

3D-printning inom tandvården innebär att datorstödd framställning görs med additiva tekniker. Guiden, arbetsmodellen, kronan, bron eller vad det nu är som ska framställas byggs upp lager på lager istället för att fräsas ut ur ett materialblock.

På så sätt blir det knappt något materialspill. Dessutom går det att göra komplexa former som inte kan tillverkas med frästeknik.

3D-printning inom tandvården kan i dag användas för både polymera material och metallegeringar.

Läs även: ”Skanning höjer kvaliteteten” och Gipsmodellen snart ett minne blott.
Janet Suslick

Tips inför inköp av intraoral skanner

● Välj leverantör som har bra utbildning, support och service. Du kommer att behöva hjälp för att komma igång.
● Be att få testa skannrar på kliniken några veckor. Prova exempelvis tre stycken i olika priskategorier.
● Gå en kurs för att lära dig intraoral skanning.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tema: Digital teknik 2016"

Så satsar landstingen digitalt

Tema: Digital teknik Hälften handlar och hälften ligger lågt. Ungefär så ser det ut på investeringsfronten när det gäller digital utrustning på landets folktandvårdsenheter, visar Tandläkartidningens kartläggning.
30 sep 2016
Plusmaterial

Folktandvården bygger filmstudio

Tema: Digital teknik På folktandvårdens utvecklingsklinik, Kvillebäcken i Göteborg, är ett av behandlingsrummen en filmstudio.
30 sep 2016
Plusmaterial

Virtuell kirurgi är redan verklighet

Tema: Digital teknik Den virtuella kirurgin har blivit verklighet. Nu kan komplicerade käk- och plastikoperationer planeras och genomföras virtuellt innan patienten ligger på operationsbordet.
30 sep 2016
Plusmaterial

Hon vill vända ortodontin ut och in

Tema: Digital teknik Ortodonti tillhör det område där de digitala utmaningarna är störst. Det kräver specialistkunskaper inom både ortodonti och digital teknik. Ortodontisten Anna Hajati har tagit itu med digitaliseringen och framtiden.
30 sep 2016
Plusmaterial

Uthålligt finlir avgör utvecklingen

Tema: Digital teknik Mottagningen liknar mest en maskinpark. Datorer utför automatisk diagnostik, robotar skannar patienterna och preparerar kronor – är det så den digitala framtiden ser ut inom odontologin? Kanske, tekniken finns redan.
30 sep 2016
Plusmaterial

Materialen måste komma ikapp utvecklingen

Forskaren 3D-tekniken utvecklas snabbt, men materialutvecklingen går inte lika fort; alla material är i dag inte lämpade för den nya tekniken. Men forskning pågår. Möt Evaggelia Papia, forskare vid avdelningen för materialvetenskap och teknologi, Malmö högskola.
22 sep 2016
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch