Annons

Annons

Begränsad tillsyn av tandtekniska labb

Läkemedelsverket gör få kontroller av tandtekniska labb. Bara nio kontroller har gjorts sedan början av 2016.

Läkemedelsverket ansvarar för tillsynen av landets tandtekniska laboratorier. Poängen är att befolkningen ska ha tillgång till säkra tandtekniska arbeten.
Drygt 500 labb är registrerade hos myndigheten. Det görs både slumpmässiga och riktade kontroller.

Mitra Ghannad


– Om vi får signaler på att något är fel, till exempel om labben eller tandläkare anmäler tillbud, kan vi göra kontroller, berättar Mitra Ghannad, koordinator för dentala frågor på Läkemedelsverket.
Utöver det görs kontroller på slumpmässigt utvalda labb.
– Vi tar tempen för att se om de lever upp till det de lovar när de anmäler sig till oss, att de uppfyller kraven i Läkemedelverkets föreskrifter om medicintekniska produkter. När det har varit som mest har vi gjort upp till 20 kontroller om året, säger hon.
De senaste åren har Läkemedelsverket dock inte prioriterat kontroller på tandtekniska laboratorier. Under hela 2016 gjordes sammanlagt fem kontroller och fram till 10 maj i år har fyra kontroller gjorts. Samtliga har varit slumpmässiga kontroller.
Andra problem på det tandtekniska området som Tandläkartidningen har skrivit om är att Läkemedelsverket inte jobbar aktivt med att försöka hitta olagliga tandtekniska labb, det vill säga labb som inte är registrerade hos myndigheten, samt att tandvården äventyrar patientsäkerheten genom att inte rapporterar avvikelser.
Janet Suslick

Upptäck mer