Annons

Annons

Beslut: Folktandvården Gotland slutar med helgjour

Den första september upphör Folktandvården Gotlands helgjour. ”Det är klart att det är tråkigt men det var väntat”, säger Monica Palmö, tillförordnad tandvårdschef.

Fram till september kan patienter söka akut tandvård på söndagar på Gotland, därefter får de ta sig till Visby lasarett om något akut händer med tänderna och munnen under helgen. Foto: Colourbox.

Nu har Hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland beslutat att Folktandvårdens helgjour ska upphöra från och med den första september.

I dagsläget är helgjouren bemannad med en tandläkare och en tandsköterska varje söndag mellan klockan elva och tre. Enligt Monica Palmö får jouren som mest fyra besök vid varje tillfälle, varav flera hade kunnat ersättas med telefonkonsultation.

– Det är klart att det är tråkigt att det blir så men det var väntat och ersättningen blir alldeles för hög i relation till antalet patienter de tar emot.

Vid helgjouren är en tandläkare på plats som i snitt tjänar 3 800 kronor per tillfälle och en tandsköterska som tjänar 1 900 kronor per tillfälle.

Enligt Monica Palmö är det rådande ansträngda ekonomiska läget för Folktandvården samt tandläkarbristen de främsta anledningarna till att helgjouren tas bort. Samtidigt kommer helgjouren vara fortsatt öppen under storhelger och förvaltningen kommer utvärdera förändringen senast hösten 2025.

Hon berättar även att det kan vara ett utsatt läge att hålla en mottagning öppen med endast två medarbetare på plats.

Monica Palmö

– Det blev inbrott i höstas under jourtid och den personen gick runt inne på mottagningen. Personalen fick låsa in sig och ringa efter polis. Det är inte rimligt att ha öppet under de premisserna och vi har gjort en riskanalys i samverkan med facket.

Från och med september ska en käkkirurg vid Visby lasarett ha telefonberedskap vid akuta fall och käkkirurgen har gett kurs till AT-läkare, som tjänstgör på akuten, om hur de tar emot patienter med tandtrauma.

Innebär det att en AT-läkare eventuellt skulle kunna behandla en patient med en utslagen tand?

– Ja, eventuellt.

Om något riktigt allvarligt drabbar patienten under helgen blir denne redan i dagsläget skickad till Karolinska institutet i Stockholm.

Tandläkartidningen har tidigare skrivit om tandläkarbristen och svårigheten att rekrytera nya medarbetare till Folktandvården Gotland. Vid det tillfället hade sex av 12 tandläkare på Folktandvården i Visby slutat de senaste åren.

I skrivande stund är det endast fem tandläkare som arbetar på kliniken enligt Monica Palmö. Hon säger att det är ett ansträngt läge på alla Folktandvårdens kliniker på ön. I nuläget har de ingen tandläkare i tjänst på kliniken i Roma på grund av sjukskrivning och semesterledighet.

Under sommaren ser bemanningen ändå någorlunda bra ut tack vare att de har fått in några sommarvikarier till klinikerna. Hon hoppas att några av dessa även vill stanna till hösten och eller att nya medarbetare söker sig till Gotland framöver.

– Rekrytering är vårt ständiga arbete, vi söker hela tiden efter nya medarbetare.

Det finns några pensionerade tandläkare och en pensionerad tandsköterska som uttryckt intresse för att anställas på timmar hos Folktandvården Gotland. De skulle i sådana fall agera handledare åt nyanställda.

Nu när helgjouren kommer läggas ner berättar Monica Palmö att de vill möta tandvårdsbehovet genom att införa jourtider på vardagar. Beslut om detta har inte fattats ännu men det skulle kunna röra sig om en till två vardagar i veckan då kliniker kommer hålla öppet en till två timmar längre om kvällarna.

– Vi måste nyttja vår vårdtid för vi har så otroligt ont om vårdtimmar och våra patienter står i en oacceptabel lång kö för att få tid.

Folktandvården Stockholm kommer erbjuda akut tandvård till gotlänningar på helger från och med att helgjouren läggs ner, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om.

– Vi är här för att hjälpa till, det är därför vi gör det här och vi har ju resurserna att kunna hjälpa till vid akuta besvär, säger Maria Rosin, klinikchef på akuten vid Fridhemsplan i Stockholm till Sveriges Radio.

Främst kommer gotlänningar erbjudas digital rådgivning och tandvårdsbesök på helgerna, för att slippa åka till Stockholm i onödan. Vad det kommer kosta gotlänningar att få tandvårdshjälp där under helgerna kan Maria Rosin inte svara på i dagsläget.

Upptäck mer