Det är dentallaboratorium Nordentic TIC DP i Malmö som gör visiren. Under helgen har labbet jobbat intensivt med produktionen.
– Två lag jobbar på vårt printercenter som ligger i anslutning till labbet. Ett lag jobbar med att printa och det andra laget stansar av plastvisiren, berättar Johnny Tekin, Nordentic AB:s vice vd och ansvarig för teknik, material och produktutvecklingen på 17 tandtekniska labb. I botten är han tandtekniker.
Det har varit svårt att få tag i overheadfilm, så de har köpt stora ark som de har klippt till A4-format.
– Vi har försökt maximera dygnets alla timmar och lyckades printa 315 skyddsvisir under helgen. Under kommande veckor tänker vi fortsätta att hjälpa till med att få fram produkter till sjukvården. Vi levererar till dem som efterfrågar – i den mån som vår produktion tillåter det.
Det tar ungefär en kvart att printa fram visirets stomme.
Blir det inte en väldigt dyr produktionskostnad?
– 3D-printade visir är helt klart dyrare att framställa än massproducerade, men med tanke på att Nordentics medarbetare jobbar ideellt med detta blir produktionskostnaden inte så stor utöver maskin- och materialkostnad. Visir har blivit en bristvara och vi får använda den teknik som vi har. Vi vill dra vårt strå till stacken så att vi alla kan få vår vardag åter!
Arbetsmodeller och bettskenor
I vanliga fall används labbets printrar främst till arbetsmodeller till fast implantatprotetik. Modellen printas från en fil som tandläkaren tar fram med en intraoral skanner och skickar digitalt.
En annan växande produkt är bettskenor och i en snar framtid kommer labbet även att printa helproteser och oskeletterade partialproteser.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.