Under 2023 ökade anslagen till medarbetare från Västra Götalandsregionens forsknings- och innovationsfonder med drygt 70 procent jämfört med året innan. Det innebär att forskningsstödet från regionen till medarbetare inom Folktandvården landade på nästan 5,6 miljoner kronor.
Tandvårdsforskningen bedrivs bland annat på Institutionen för odontologi på Göteborgs universitet och den kliniska forskningen utförs många gånger i samarbete med Folktandvården.
Åsa Leonhardt, regionens tandvårdschef för specialisttandvård, forskning, utveckling och utbildning, vet inte varför ökningen var så pass hög under 2023.
Däremot menar hon att Folktandvården i Västra Götaland generellt blivit tydligare med sina forskningsambitioner.
– Forskning är en viktig karriär att framhäva. Det som beforskas i dag är morgondagens tandvård. Därför är det viktigt att vi stöttar medarbetare i hur de kan ta sig in på den banan, eftersom de har en viktig kompetens att ta vara på.
Därför har Folktandvården lagt extra energi på att vara synliga inom olika kanaler och informerat medarbetare om vilka möjligheter det finns till att söka forskningsstöd inför och under ansökningsperioden 2023.
Vad som särskilt utmärker det gångna årets forskningsanslag är att det främst var yngre medarbetare som ansökte om regionala forskningsmedel.
– Unga medarbetare har svårare att få forskningsmedelmedel, då är det regionala stödet en bra start för dem så att de kan komma igång. Seniora forskare har andra möjligheter från fler anslagskällor.
Under 2023 var det exempelvis fyra folktandvårdsanställda doktorander som disputerade inom områdena ortodonti, protetik och oral folkhälsa.
Åsa Leonhardts uppfattning är att den ökade forskningsaktiviteten under 2023 kommer öppna upp för fler kliniska forskningsprojekt i regionen även detta år och framåt.
– Vi har en bra infrastruktur för forskning här i regionen och när medarbetare ser ökad forskningsaktivitet i olika kanaler ger det ringar på vattnet och fler vill pröva den banan.