Annons

Annons

Fortsatt färre besök i tandvården

I samband med covid-19-pandemin har besöken i tandvården minskat kraftigt, och det är framför allt äldre och personer i socioekonomiskt svaga grupper som uteblir. Det visar ett nytt faktablad från Socialstyrelsen.

Myndigheten har tittat på perioden 6 januari till 13 september och sett antalet besök i tandvården minskade kraftigt i samband med att pandemin bröt ut, framför allt bland personer över 70 år. Statistiken visar också att kvinnor under den första tiden undvek att besöka tandvården i högre utsträckning än vad män gjorde.

Álfheiður Ástvaldsdóttir

Álfheiður Ástvaldsdóttir


Under början av hösten var besöken fortfarande färre än vanligt i alla åldersgrupper. Detta gäller både folktandvården och privattandvården.
– Vi ser att besöken minskade kraftigt och har också tittat närmare på vilka som inte har kommit till tandvården: Om det finns skillnader hos besökarna när man tittar på inkomst, utbildningsbakgrund och ålder, säger Álfheiður Ástvaldsdóttir, odontologiskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.

Färre undersökningar

Man konstaterar till exempel att andelen regelbundna undersökningar har minskat jämfört med tidigare år, mest bland personer över 69 år och något mer bland personer med låg inkomst. Andelen besökare som gjorde en regelbunden undersökning var i början av september i nivå med förra året, och för patienter över 69 år var andelen något högre.
De som har gjort en undersökning under perioden hade i genomsnitt bättre tandhälsa än patienterna året innan. Enligt Socialstyrelsens faktablad skulle det kunna bero på att personer med sämre tandhälsa även kan ha sämre hälsa och tillhöra någon riskgrupp för covid-19, och därför avstått från att besöka tandvården.

”Alla besök som skjuts upp ger en risk för att större besvär uppstår, vilket ger ett ökat tandvårdsbehov på sikt.”

En större andel av besökarna har fått en eller flera tänder utdragna och en mindre andel har fått sjukdomsbehandling jämfört med år 2019. Skillnaden mot förra året har dock minskat under början av hösten.
– Det finns en risk att man inte har sökt trots att man har behov. Alla besök som skjuts upp ger en risk för att större besvär uppstår, vilket ger ett ökat tandvårdsbehov på sikt. För dem med ökad risk för tandsjukdom kan det få allvarliga konsekvenser.

Uppdämt vårdbehov

I de flesta regioner är antalet regelbundna undersökningar betydligt lägre än föregående år. Det finns dock stora regionala skillnader. Dessa syns framför allt inom folktandvården, vilket enligt Socialstyrelsen kan bero på de nedstängningar som gjordes i några regioner.  I Östergötland och Dalarna utgick tre av fem undersökningar inom folktandvården jämfört med år 2019. I Södermanland och Örebro hade man i stället fler undersökningar än förra året.
För privattandvården är variationen mindre. Den största minskningen av undersökningar skedde i Gävleborg med en tredjedel. I Norrbotten minskade underökningarna med drygt en tiondel.
Socialstyrelsen konstaterar att det kan finnas ett uppdämt vårdbehov i vissa regioner och bland vissa patientgrupper.
– Det är viktigt att patienterna besöker tandvården vid behov. Om man är osäker på om det krävs ett fysiskt besök bör man ändå kontakta sin tandläkare som kan göra en bedömning.
Läs också: ”Stort tapp i patienter under coronavåren”

Upptäck mer