Det visar färsk forskning om folktandvårdens psykosociala arbetsmiljö och vad den betyder för individens hälsa och organisationens utveckling.
Hanne Berthelsen, Håkan Bergevi, Eva Nyqvist och Kristina Arnrup presenterar tre forskningsrapporter på torsdag eftermiddag på årets odontologiska riksstämma i Göteborg. Det blir avslutningen på ett block med forskningsrapporter inom samhällsodontologi.
Arbetsklimat påverkar kvalitet
Medarbetare som upplever stort stöd, tillit och gemenskap på jobbet värderar att arbetet som görs håller en högre kvalitet än kollegor som rapporterar mindre sammanhållning på arbetsplatsen.
Studien visar också att anställda som upplever att de har inflytande på jobbet och som tycker att den vård som ges på kliniken håller en hög kvalitet upplever en bättre balans mellan arbetet och privatlivet. De tycker att arbetet bidrar till att ge energi och kunskap som kan användas utanför jobbet.
De som tycker att de har en stor arbetsbelastning och ett högt arbetstempo upplever däremot i högre grad att arbetet har negativa konsekvenser för hemmalivet.
– Arbetet utgör en viktig del av livet, och därför kan det också påverka hur vi har det hemma. Att arbeta med människor ger särskilda påfrestningar, men också glädje och mening, säger Hanne Berthelsen, forskare vid odontologiska fakulteten i Malmö, som leder projektet.
När man arbetar inom tandvården är kraven mycket höga.
– Även om mycket är positivt, utgör kraven en klar riskfaktor för stress och sjukdom, berättar hon.
Stress påverkar negativt
Eva Nyqvist presenterar forskning om hur det ser ut med stress, utbrändhetssymptom och sömnproblem i relation till vad tandvårdsanställda själva tror om den framtida hälsorelaterade arbetsförmågan.
Det finns tydliga signaler på hög belastning bland tandvårdens personal när det gäller stress, utbrändhet och sömnbesvär, och belastningen är tydligare bland tandläkare och bland yngre medarbetare.
Personer som upplever hög belastning har en mer negativ bild av den framtida arbetsförmågan jämfört med anställda som upplever att belastningen är lagom. De är alltså mer osäkra på att de kommer att orka med jobbet i framtiden.
Nöjda medarbetare ökar lönsamheten
Nöjda tandläkare är lönsamma tandläkare, enligt Håkan Bergevi, tandvårdschef i Blekinge.
Han ser ett tydligt samband mellan klinikens psykosociala arbetsmiljö och goda ekonomiska resultat. Även patientnöjdheten hänger samman med ett bra arbetsklimat.
Han har jämfört resultaten från en stor enkätundersökning om psykosocial arbetsmiljö med ekonomiska resultat. Det visar sig att de fyra folktandvårdsklinikerna i Blekinge som hade bäst ekonomiskt resultat också var de fyra bästa klinikerna vad gäller psykosocial arbetsmiljö.
Han har också jämfört resultaten från Folktandvården Blekinges senaste undersökning av patientnöjdhet och ser samma mönster. Patienterna är mer nöjda med klinikerna där arbetsklimatet är bra än de är med klinikerna där den psykosociala arbetsmiljön är sämre.
Håkan Bergevis slutsats:
– När man pratar om produktion, måste man samtidigt tala om utvecklingsmöjligheter, trivsel och bemötande. Det finns ett tydligt samband mellan nöjda medarbetare och lönsamhet.
Janet Suslick
Annons
Annons