Hela sommaren har hetta, åska och plötsliga, kraftiga regnskurar gjort att luftfuktigheten varit betydligt högre än normalt. Ett nytt läge för Sverige. Men vi kanske behöver vänja oss vid det, menar Hans Göransson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund och hygien- och utrustningsansvarig i Folktandvården Sörmland.
– Luftfuktigheten gör att cellulosafibrerna i sterilförpackningarna påverkas så att steriliteten inte kan garanteras och risken för tillväxt av mögel och mikroorganismer ökar. I Eskilstuna fick till exempel all käkkirurgi som inte var akut ställas in under två dagar, berättar han.
I ett utskick i början av augusti till samtliga folktandvårdskliniker i Sörmland uppmanas klinikerna att kassera eller sterilisera om sterilpackad utrustning som varit exponerad för den höga luftfuktigheten.
– Larmet kom från sjukvården, som haft rutiner för sådant här i flera år och kontinuerligt mäter luftfuktigheten. Medvetenheten om riskerna behöver öka inom tandvården, infekterade rotbrickor och injektionskanyler är ingen höjdare.
Hans Göransson menar att luftavfuktare kommer att behöva installeras på många kliniker för att klara framtidens fuktigare väder.
Även värmen har skapat problem. Periodvis har den under flera dagar legat på över 30 grader. Det får konsekvenser för en del läkemedel, till exempel antibiotika och vissa läkemedel i akutväskor, som inte bör förvaras i temperaturer över 25 grader.
– Har man haft mer än 30 grader i förrådet kan konsekvenserna bli fatala, säger Hans Göransson.
På många kliniker har man också haft problem med kondens från ventilationssystem som inte klarat den höga värmen.
– Av hygienskäl är det heller inte lämpligt att använda fläktar, som ju bara vispar runt oren och fuktig luft.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.