Annons

Annons

Nyheter 2023-03-30

Jämtland Härjedalen lönesatsar för bättre bemanning

Foto: Colourbox

Ett tapp på tolv allmäntandläkare kring årsskiftet fick Folktandvården Jämtland-Härjedalen att agerat snabbt. På gruppnivå höjs tandläkarlönerna med 8,6 procent med en ambition att ”klättra” till mittskiktet lönemässigt jämfört med övriga regioner.

Folktandvården Jämtland-Härjedalen har en resa att göra som både innefattar lön, teknisk utveckling och att titta på nya sätt att arbeta för att klara av de närmaste 15 åren, säger Stefan Stjernström, tandvårdschef i Jämtland-Härjedalen

Extramedel för en lönesatsning – som även omfattar tandhygienister och tandsköterskor – beslutades av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd i februari.

Stefan Stjernström

Det var en direkt reaktion på att Folktandvården under ett par månader över årsskiftet förlorade tolv allmäntandläkare till främst andra vårdgivare. Stefan Stjernström är oroad över utvecklingen och ser en högre lönenivå som nödvändig.

– Tittar man på den nationella statistiken så ligger vi i Jämtland-Härjedalen inte högst. I kombination med att vi i norra Sverige har väldigt svårt att rekrytera nya medarbetare gör det att vi behöver agera. Jag driver frågan att vi behöver upp till att åtminstone ligga i mitten lönemässigt jämfört med övriga folktandvårdsorganisationer.

Folktandvården Jämtland-Härjedalen gör nu till stor del ”verkstad” av förslag från en större genomlysning av verksamheten som blev klar redan 2020.

”Vi behöver titta på vilken teknisk standard som krävs framåt 2030.”

Man satsar även på utvecklingsmöjligheter i yrket och tekniska lösningar som både effektiviserar vården och gör Folktandvården mer attraktiv som arbetsgivare.

– Vi behöver titta på våra kliniker och vilken teknisk standard som krävs framåt 2030 för att hänga med och kunna jobba på ett annat sätt.

– Vi kan ta digital scanner som exempel och det har vi idag på 3 av 15 kliniker i allmäntandvården – på skolorna är det däremot standard, kommenterar Stefan Stjernström.

Kräver politiskt klartecken

Han öppnar även för modellen med 80-90-100 för att få medarbetare som närmar sig pension att arbeta vidare, men betonar att detta kräver politiskt klartecken.

Översyn av klinikorganisationen för att gå mot färre och större kliniker är dock inte aktuellt. 2016 gjorde Folktandvården en neddragning med 6 kliniker till nuvarande 15 och alla förändringar kräver politiska beslut.

I likhet med andra regioner ser Folktandvården Jämtland-Härjedalen ett problem med brist på personal, vilket ger en negativ spiral med svårigheter att hinna med vuxentandvård och ett arbetsinnehåll med stort fokus på barntandvård som blir enahanda.

Förlängt revisionsintervall

Folktandvården har förlängt revisionsintervallet för åldrarna 16-23 år vid bedömd låg risk till som längst 36 månader, vilket har gett lite mer utrymme för vuxentandvård.

Enligt statistik från Tjänstetandläkarna centralt var medellönen ifjol för allmäntandläkare i Jämtland-Härjedalen 46 442 kronor i månaden och därmed plats 14 av 21 regioner i en jämförelse.

Folktandvårdsledningen i Jämtland betonar att sedvanlig förhandling kommer att ske med Tjänstetandläkarna om lönesättning och först efter det blir nya, individuella löner klara för varje tandläkare.

 

”Facket tycker generellt att all satsning välkomnas”

Stephanie Betzel, ordförande för TT:s lokalavdelning i Jämtland, skriver i ett mejl att facket fått information via media om extrasatsningen för Folktandvården och ingen information om summor och fördelning.

”Facket tycker generellt att all satsning välkomnas, särskilt idag då konkurrensen om arbetskraften inom tandvården har hårdnat ytterligare.” skriver hon.

Upptäck mer