Annons

Annons

Kariesjakt med artificiell intelligens

En tränad artificiell intelligens ska kunna hitta karies snabbt som ögat. Det hoppas man inom folktandvården i Stockholm och Västra Götaland där man låter AI träna på att analysera röntgenbilder.

Det mänskliga ögat kan urskilja ett föremål ur olika vinklar och på olika typer av bilder, och vi kan tolka vad det är vi ser. I behandlingsrummet är dock inte ljusförhållanden optimala för att granska en röntgenbild. Här vill folktandvården i Stockholm och Västra Götaland nu ta hjälp av artificiell intelligens, AI.

Henrik Wennergren

Henrik Wennergren


– Tanken är att AI ska analysera mönster i röntgenbilder och identifiera karies lika bra som man kan göra med ögat, berättar Henrik Wennergren, it-chef och projektledare på Folktandvården Stockholm.

Neurala nätverk

Tekniken man vill använda i projektet är så kallade neurala nätverk.
– Systemet lär sig hela tiden, och blir ”erfarnare” ju fler bilder det tittar på. Det finns mycket forskning där man använder detta för att analysera avvikelser i bilder.
AI-systemet matas med röntgenbilder där man har talat om vilket resultat man vill ha, vad som är rätt och fel och visar var på bilden det finns karies. Sedan får systemet identifiera karies, och denna analys granskas av röntgenspecialister.

”Det ger ökad kvalitet att systemet ska kunna hitta karies oavsett vilken typ av bild den tittar på.”

Man vill få ökad kvalitet i analysen genom att använda bilder både från folktandvården i Stockholm där man arbetar med röntgensensorer, och från Västra Götaland där man använder röntgenplattor.
– Det ger ökad kvalitet att systemet ska kunna hitta karies oavsett vilken typ av bild den tittar på. Det är också en utmaning i projektet att ingen bild är den andra lik och att avvikelserna är stora. Systemet måste förstå avvikelserna. Därför behöver vi avgränsa och till exempel bara titta på bitewing-bilder.

Vetenskaplig validering

Algoritmen för bildanalysen ska vara klar i höst, och sedan ska man testa tekniken på egna bilder, även ute på klinik. Nästa steg är ett projekt för att validera tekniken vetenskapligt.
Tekniken är tänkt att vara ett beslutsstöd för tandläkaren, som ger bättre möjligheter att granska röntgenbilder med ökad kvalitet och effektivitet. Det kommer dock att dröja några år innan tekniken finns ute på alla kliniker.
– Det finns även andra saker man kan identifiera med den här typen av teknik. Det är bara starten på AI inom tandvården.

Upptäck mer