Annons

Annons

Kariesprevention hos mammor skyddar barnen

Att sätta in preventiva åtgärder som omfattar utbildning och behandling av mammor till spädbarn skyddar även barnen, visar ny studie.

Det verkar vara möjligt att minska kariesrisken hos barn genom att sätta in preventiva åtgärder hos mammorna. Det visar en turkisk studie av 50 mamma–barn-par där 25 slumpvis utvalda mammor fick genomgå en utbildning i oral munhygien som omfattade demonstrationer av tandborstning och tandtråd för dem själva samt tandhälsoprocedurer för spädbarn.
Mammorna fick även kostråd för sig själva och barnen. Mamma–barn-paren i testgruppen kallades sedan var tredje månad där mammorna fick en klorhexidinbehandling samt en klorhexidinmunskölj att använda de kommande två veckorna. De övriga 25 mammorna i kontrollgruppen fick endast en lektion i oral munhygien.
Efter 18 månader var förekomsten av kariesorsakande bakterier som mutans streptococci och lactobacilli signifikant lägre hos de behandlade mammorna, och deras barn hade inga kariesangrepp, medan 4 procent av barnen i kontrollgruppen hade karies vid tolv månader och 20 procent hade det vid 18 månader.

Upptäck mer