Annons

Annons

NIOM erbjuder plats för gästforskare

Professor Per Vult von Steyern är känd som ordförande för Svenska Tandläkare-Sällskapet, ämnesföreträdare och övertandläkare. Det här halvåret har han dock lagt det mesta åt sidan för att kunna vara gästforskare hos NIOM i Oslo.

”Det är en ynnest att kunna ägna all min tid åt forskning. Det var en möjlighet jag inte kunde missa”, förklarar Vult von Steyern.

Per Vult von Steyern


I 30 år hade han haft en fot på kliniken och en på laboratoriet. Det var ett möte med NIOM:s vd, professor Jon E. Dahl, som väckte tanken på att ägna ett halvår åt att forska på heltid.
– Jag träffade Jon på en konferens som organiserades av Sveriges Tandläkare-Sällskap, och vi började prata, säger han.

Experter inom många områden

Professor Dahl berättade att NIOM varje år öppnar sina dörrar för nordiska gästforskare. Det kan vara tandläkare som inte har forskat tidigare, eller erfarna som Vult von Steyern.
– Jag drogs till NIOM eftersom de har experter inom så många områden som gränsar till mitt eget. Det är väldigt inspirerande att arbeta med likasinnade. Jag kan komma på saker jag har tänkt på tidigare, men inte haft någon att diskutera med. Här har man all den kunskapen och den är samlad under samma tak, säger han.

”Du får inte bara ditt eget perspektiv, utan även kemistens och ingenjörens.”

Vult von Steyern lyfter fram NIOM:s tvärvetenskapliga arbete. Bland institutets cirka 30 anställda finns det experter inom områden som klinisk odontologi, mikrobiologi, ­toxikologi, analytisk kemi och polymer­kemi, metallurgi och fysik.
– Du får inte bara ditt eget perspektiv, utan även kemistens och ingenjörens. Detta ger en situation där kunskapen inte längre ökar gradvis. Man kan säga att ett plus ett inte blir två – utan tre. Forskningen får extra fart, förklarar Vult von Steyern, och tillägger:
– Att människorna här är exceptionellt trevliga och inkluderande skadar naturligtvis inte heller.

Genomskinlig zirkoniumdioxid

– Om du är ny, tror jag att det viktigaste är att hitta en inspirerande forskargrupp. Det kan vara oerhört stimulerande att träffa rätt personer, och komma in i det vetenskapliga tänkesättet, säger han.
Vult von Steyern använder sin vistelse till att dyka djupare ner i materialforskning, med fokus på genomskinlig zirkonium­dioxid. Men en gästforskare kan lika gärna välja att gå med i ett befintligt forskningsprojekt.
– När du är ny finns det så mycket att lära. Att kunna göra det med en bra grupp männi­skor är ovärderligt. Jag tycker att forskargruppen är mycket viktigare än själva ämnet, säger han.

Upptäck mer