Annons

Annons

Ny kompletterande utbildning planeras

Regeringen planerar att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utforma en kompletterande utbildning för svenska studenter som har polsk tandläkarexamen men som saknar polsk legitimation.

Planerna att ordna en ny sorts kompletterande utbildning togs upp i socialutskottet i veckan. Exakt när det formella uppdraget ges och hur detaljerna kommer att utformas är inte helt klart än, enligt Nela Söder på socialdepartementets enhet för folkhälsa och sjukvård.
Tandläkartidningen har tidigare skrivit om ett antal svenskar som gick en femårig, internationell tandläkarutbildning i Polen och som sedan fick norsk legitimation förra året. När de sökte svensk legitimation sade Socialstyrelsen nej. Åtta överklagade till förvaltningsrätten, som gick på Socialstyrelsens linje. Domen kom den 11 januari.
Isidora Lazarevic är en av tandläkarna som fick avslag. I väntan på svensk legitimation gjorde hon AT i Danmark. När hon fick dansk legitimation i slutet av förra året, sökte hon återigen svensk tandläkarlegitimation – och fick den. I dag arbetar hon som tandläkare på folktandvården i Värnamo.
De andra tandläkarna med norsk legitimation som fick avslag när de sökte svensk legitimation har valt olika strategier. Några arbetar som tandläkare i Norge och minst en har varvat jobb som tandsköterska i Sverige med jobb som tandläkare på särskilt förordnande. I dag får man arbeta på särskilt förordnande i högst ett halvår.

Upptäck mer