Annons

Annons

Parodontit förutspår demens

Går det att förutspå vem som riskerar en kognitiv försämring senare i livet? Det ville specialisttandläkaren Helena Nilsson ta reda på. Hon har i sin avhandling undersökt sambandet mellan parodontit, tandförlust och kognitiv sjukdom, demens.

Helena Nilsson specialisttandläkare

Helena Nilsson


– Vi kunde se att parodontit kunde förutspå en kognitiv försämring på sex år. Vi såg också att de som har parodontit förlorar fler tänder i en tolvårsuppföljning, säger Helena Nilsson.
I studien har de följt 1 402 personer mellan 60 och 96 år i en longitudinell studie.
– Det är ganska unikt att göra en så lång studie och att sammankoppla medicinska och psykologiska variabler med en detaljerad undersökning av munhälsan.

Kognitiva tester

Deltagarna i studien har undersökts med kognitiva tester på samma sätt som när man undersöker personer vid misstanke om demenssjukdom. Man gjorde också en munhälsoundersökning inklusive fullständig par­odontal undersökning och panoramaröntgen. Det första undersökningstillfället tog mellan fyra och sex timmar. För den som inte själv kunde ta sig till lokalen där undersökningen utfördes erbjöds hembesök.
Deltagarna randomiserades i ålderskohorterna 60, 66, 72, 78, 81, 84, 87, 90, 93 och 96 år, och undersöktes var sjätte år tills de var 78 år, och därefter vart tredje år. Man bjöd också in nya 60-åringar till studien.

”Vi ville hitta faktorer som förutspår detta och på så sätt ge möjligheter att intervenera och i stället gynna ett gott åldrande.”

Syftet med att göra en studie under så lång tid var att kunna se förändringen från hälsa och oberoende till ohälsa och vårdberoende.
– Vi ville hitta faktorer som förutspår detta och på så sätt ge möjligheter att intervenera och i stället gynna ett gott åldrande.

Tandlossning signifikant

Även med hänsyn taget till riskfaktorer som hög ålder och låg utbildningsnivå visade sig tandlossning ha en signifikant betydelse för kognitiv försämring. Helena Nilsson beskriver det som en lika tydlig riskfaktor som hjärt- och kärlsjukdomar eller stor konsumtion av alkohol.
– Det är viktigt att tandvården håller kontakten med åldrande patienter. De som har kognitiv svikt är en extra sårbar grupp.
Forskningen ingår i den nationella studien om åldrandet och de äldres vård och omsorg, The Swedish National study on Aging and Care – SNAC.

Upptäck mer