En stor majoritet av tillfrågade europeiska experter rekommenderar tandvårdspersonal att bära ansiktsmasker i de högre skyddsklasserna FFP2 eller FFP3. Särskilt gäller detta vid aerosolgenererande ingrepp. De rekommenderar också visir eller skyddsglasögon, plastförkläde och mössa, medan dubbla handskar och skoöverdrag inte ses som lika viktiga i smittskyddet. Det är i korthet resultatet av en enkätundersökning till experter inom oral och maxillofacial kirurgi i 32 europeiska länder om deras rekommendationer för skydd av tandvårdspersonal under pandemin. Undersökningen gjordes under april och maj som ett sätt att få fram ett slags konsensus i ett läge när det saknas vetenskapliga underlag att basera beslut på.
En av de ansvariga för undersökningen, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Oral Implants Research, är Björn Klinge, professor i parodontologi vid både Malmö universitet och Karolinska Institutet. Han är den första att lyfta fram osäkerheten i resultaten, men menar att i ett läge där vetenskap saknas får man försöka lita på det minst dåliga.
– Det är viktigt att man tar detta för vad det är. Man kan se det som att vi har stuckit upp ett finger i professionsstratosfären och känt efter vartåt vindarna blåser, men det var det bästa tillgängliga underlag som gick att få fram då. I en sådan här dynamisk process som den här sjukdomsutvecklingen är så får man ha förståelse för att saker och ting inte baseras på solid vetenskap utan på erfarna experters bedömning i avsaknad av vetenskap, säger han.
Det stora problemet för tandvården är egentligen inte de bekräftat covid-smittade patienterna, berättar Björn Klinge. Har man symtom ska man stanna hemma och vid akuta problem får man behandlas på sjukhustandvårdskliniker där det finns särskilda möjligheter till isoleringsrum. Problemet är hur man ska hantera symtomfria smittbärare. Men Björn Klinge menar att den svenska tandvården är väl rustad för utmaningen sedan några decennier tillbaka.
– När hiv/aids-epidemin rasade som värst kom ett nytänkande i hygien inom svensk tandvård: ”Vi vet inte vem som är smittad så vi måste betrakta alla som smittade.” Vi utgår nu ifrån att varje patient kan vara smittbärare av någon smittsam sjukdom, säger han.
För att skydda tandvårdspersonalen rekommenderar en stor andel av expertgruppen dessutom att patienterna ska bära ansiktsmask i väntrum och inne på kliniken. Något som Björn Klinge anser kan vara en god idé.
– Ska man lyssna på dessa internationella experter så föreslår de ju det som en rekommenderad åtgärd. Inget av detta är tvingande på något sätt, men en expertgrupp tycker att det är en rimlig säkerhetsåtgärd att patienter och eventuella medföljande bär ansiktsmask i väntrum och inne på klinik och håller avstånd, säger han.
Annons
Annons
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.