Annons

Annons

Här är årets bästa tandläkarstudenter 2021

Fyra duktiga studenter utses till årets student 2021. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De uppmärksammas också i samband med årets odontologiska riksstämma.

Mohamed Abdulkadir Hussein är årets tandläkarstudent i Umeå.

Mohamed Abdulkadir Hussein


I motiveringen står det:
”Mohamed är en trygg, ödmjuk och empatisk student. Han uppvisar kunskap som sträcker sig över tandvårdens samtliga områden genom klinisk mognad, omsorg och skicklighet. Han arbetar med stor respekt för patienter, medstudenter och övrig personal.”
Hur känns det att få priset?
– Overkligt! Det är extremt hedrande och väldigt kul att just jag får utmärkelsen med tanke på att finns så många begåvade kursare.
Varför tror du att du får priset?
– Jag drivs av utmaningen att lära mig nya saker och hela tiden utvecklas. Jag har alltid ambitionen att bemöta alla jag träffar med respekt.
Vad ska du göra med pengarna?
– Jag ska köpa en examenspresent. Jag tror att jag ska unna mig en resa till värmen för att ladda batterierna innan det blir dags för arbetslivet.
Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Det roligaste är alla de fina människorna jag har träffat genom åren. De praktiska momenten har också varit roliga. Det har varit givande att få omsätta teorin i den kliniska situationen.
Vad har den största utmaningen varit?
– Att hitta motivation i slutet på terminerna när det enda man ser fram emot är ledighet.

Agne Kvedaraite är årets tandläkarstudent på Karolinska institutet (KI).

Agne Kvedaraite


I motiveringen står det:
”Agne Kvedaraite har under sin utbildning visat prov på att kunna tillämpa teoretiska och kliniska kunskaper på ett moget och omdömesgillt sätt. Hon har en utomordentlig god förmåga till självständig reflektion och ställningstagande i sina patientbehandlingar som hon genomför med stor ansvarskänsla, empati och klinisk skicklighet. Agne har i sin patientvårdande verksamhet visat på ett mycket gott empatiskt och etiskt förhållningssätt. Därutöver kommunicerar Agne med personal och patienter på ett föredömligt och ödmjukt sätt och har också i sin roll i Odontologiska föreningen (OF) mycket konstruktivt deltagit i den extraordinära planeringen av den kliniska verksamheten under pandemin.”
Hur känns det att få priset?
– Det känns naturligtvis ärofyllt att få ta emot en så fin utmärkelse.
Varför tror du att du får priset?
– Jag tycker att alla moment under vår utbildning, både de teoretiska och de praktiska, är viktiga för att kunna bygga en stark grund inför vår framtida yrkeskarriär. Att hitta kopplingar mellan evidens och individanpassad behandling, visa medkänsla till patienter och ha lite konstruktiv självkritik har varit min vardag på tandläkarprogrammet.
Vad ska du göra med pengarna?
– En spahelg med fin middag eller en resa till Frankrike står högt upp på listan.
Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Med tanke på mitt stora intresse för både kliniskt arbete och forskning, har det roligaste varit att jag har kunnat testa på båda. Sedan är det ju alltid kul när man får en perfekt kontaktpunkt, fin kantanslutning och en optimal taper på en rotfyllning.
Vad har den största utmaningen varit?
– Jag insåg ganska tidigt att de fem åren på universitetet ger oss enbart ett smakprov på odontologi i sin helhet och att man aldrig blir fullärd. En stor utmaning har varit att anpassa redan inlärda moment till ändrade riktlinjer och att inse att jag kommer att behöva göra det igen i framtiden.

Annica Elmart är årets tandläkarstudent i Malmö.

Annica Elmart


Prismotiveringen:
”Annica uppvisar en god klinisk förmåga, framför allt ett strukturerat och välplanerat arbetssätt och klinisk praktisk skicklighet. Hon uppvisar ett gott empatiskt och etiskt förhållningssätt i den patientvårdande verksamheten med ett professionellt bemötande gentemot patienter och teamet på kliniksal.”
Hur känns det att få priset?
– Jag känner en enorm lyckokänsla över denna glada och överraskande nyhet, är oerhört tacksam och hedrad av att få denna utmärkelse.
Varför tror du att du får priset?
– Jag har ett stort intresse för yrket och att vara behjälplig till patientens bästa. Är nyfiken och frågorna hur och varför finns alltid med mig. Jag gillar det jag gör och hoppas att det märks i mitt arbetssätt och bemötande gentemot patienter samt kollegor.
Vad ska du göra med pengarna?
– Det kommer bli en fin middag med mina närmaste som stöttat mig genom studieåren. Sedan får det bli något minnesvärt som representerar denna fina utmärkelse och där har jag inte riktigt bestämt mig än.
Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Möjligheten att ha fått lära mig detta spännande yrke tillsammans med härliga kurskamrater och duktiga lärare är det roligaste. Och att se glädjen hos patienter som vågar le och skratta igen.
Vad har den största utmaningen varit?
– Att få tiden att räcka till. Men jag har lärt mig att utnyttja varje liten stund, många bäckar små. Beräkning och optimering av tid kommer också vara till nytta efter examen.

Erica Johansson är årets tandläkarstudent i Göteborg.

Erica Johansson


Enligt motiveringen uppvisar Erica Johansson ”goda teoretiska kunskaper samt god färdighet i det kliniska arbetet. Hon visar på ett gott patientomhändertagande där patienten alltid är i fokus. I det kliniska arbetet har hon alltid ett professionellt bemötande mot både patienter, kursare och handledare och är både omtänksam och empatisk.”
Hur känns det att få priset?
– Jag är chockad och otroligt hedrad att få priset, det känns mycket fint och ärofyllt.
Vad ska du göra med pengarna?
– Det kanske blir en riktigt blöt kväll på en trevlig vinbar. Skämt åsido tror jag att jag ska bjuda med pojkvännen på en härlig weekend. Han har stöttat mig varje dag under de senaste fem åren, så han är värd lite semester.
Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Alla fina människor som jag har träffat. Jag har fått vänner för livet samtidigt som jag har fått en grym utbildning som förhoppningsvis leder till ett arbete som jag kommer trivas med i många år.
Vad har den största utmaningen varit?
– Den största utmaningen för mig har varit att hantera prestationsångest och stress i samband med studierna, samtidigt som livet fortgår utanför Odontologen. Det har varit tufft i perioder, men priset är ett jättefint betyg på att jag har fixat det!
Janet Suslick

Upptäck mer