Annons

Annons

NIOM-nestor får Svenska Tandläkaresällskapets hedersmedalj

Jon Einar Dahl, tills nyligen vd för materialforskningsinstitutet NIOM i Oslo, får årets hedersmedalj från Svenska Tandläkaresällskapet.

Jon E Dahl är årets mottagare av Svenska Tandläkaresällskapets hedersmedalj.

Foto: Britt K Andersen, Svenska Tandläkaresällskapet

Jon Einar Dahl

Uppdrag: vd för Nordisk institutt for odontologiska materialer, NIOM, i Oslo 2011-2023 (maj).
Utbildning: Tandläkarexamen 1976, Oslo, doktor i toxikologi 1982 och doktor i odontologi 1985, professor i odontologi vid Oslo universitet 2005.
På riksstämman: Priset delas ut i samband med invigningen av årets riksstämma. Onsdag 15 november 15.30-16.45.

– Det var väldigt överraskande och hedrande att Svenska Tandläkaresällskapet tänkte på mig, säger årets hederspristagare Jon Einar Dahl.

Fram till pensioneringen i maj i år var Jon Einar Dahl vd på Nordisk institutt for odontologiska materialer, NIOM, i Oslo – en tjänst han tillträdde 2011. Men arbetet på forskningsinstitutet började redan 1989.

Då var arbetet till stor del inriktat på amalgam och problematiken kopplat till det, för att successivt övergå till att handla om plastmaterial och keramer. På frågan om vad vi kommer att ha för material i munnen om 50 år svarar Jon Einar Dahl: ” ingenting, i stort sett”.

– I och med att kariessituationen har förbättrats så mycket tror jag inte vi kommer ha så mycket i munnen. Det vore i och för sig bra att hitta ett patientsäkert och hållbart material som stelnar i vätska. I dag använder vi mycket plast, som inte gör det så bra, så det vore en revolution.

Jon Einar Dahl utbildade sig till tandläkare vid universitet i Oslo där han tog examen 1976. Efter att ha arbetat ett år som tandläkare i militären längtade han tillbaka till akademin och hoppade på en forskartjänst, som så småningom ledde till en fast anställning.

Forskningen resulterade i två doktorsavhandlingar. Den första om toxiska effekter på tandutveckling, vid Norges veterinärhögskola 1982 och den andra om oralpatologi, vid universitetet i Oslo tre år senare.

– Det blev en del dubbeljobb, skrattar han.

Under Jon Einar Dahls år som vd på NIOM ökade antalet anställda med nära 50 procent, från 21 till 32. Och att leda arbetet på en kunskapsintensiv arbetsplats som ett forskningsinstitut är både stimulerande och utmanande, konstaterar han.

– Det är speciellt att leda experter, alla kan ju mer än dig. Samtidigt ska du fatta besluten, som behöver vara tydliga och välgrundade. NIOM har varit en väldigt fin arbetsplats med intressanta arbetsuppgifter och duktiga och dedikerade kollegor. Det har inte funnits någon anledning att söka något annat jobb.

Motivering

Jon Einal Dahl tilldelas Svenska Tandläkare-Sällskapets hedersmedalj för sina insatser för patientsäkerheten i Norden. Med två doktorsavhandlingar i bagaget, stor kompetens och ett genuint engagemang har han med sitt ledarskap och sina pedagogiska färdigheter spridit kunskap och synliggjort betydelsen av säkra och hållbara biomaterial för god livskvalitet.

Upptäck mer