Annons

Annons

Tandläkare talar ut

En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.

Ur högtalarna strömmar en mjuk elektronisk musik­slinga. Den tonar ut, och Nicole Winitskys tydliga röst ­säger: ”Jag har tänkt att vi ska prata dental hygien. Välkommen Mikael Zimmerman.”
Det känns som om man sitter alldeles nära och tjuvlyssnar när de sedan samtalar om hans bakgrund och om hygien inom tandvården.
Nicole Winitsky startade podden ­Blodad tand sommaren 2016. Till en början tillsammans med sin kollega Melvin Sohrabi men sedan i våras har hon gjort den på egen hand.

”Jag startade podden för att fler skulle kunna ta del av den kompetens som finns.”

– Det finns så många skickliga odontologer med spetskompetens. När jag deltog i Nationella odontologiska forskarskolan fick vi möjlighet att lyssna på och lära oss av flera strålande föreläsare, och jag tänkte ”vad synd att det bara är vi 17 deltagare som får höra detta”. Så jag startade podden för att fler skulle kunna ta del av den kompetens som finns, säger hon.
Hennes inspiration var ­Ronden, en medicinsk poddcast där hon var inbjuden som gäst i ett avsnitt, och tyckte att det var väldigt roligt.
– Och så insåg jag: Något sånt här finns inte inom tandvården. Det var väldigt mycket jobb i början, men det var roligt. Jag jobbade hela sommaren för att lära mig hur man spelar in, klipper och lägger upp avsnitt. Jag fick hjälp med att välja utrustning och mjukvara av Christian Unge, som gör Ronden.

Lång gästlista

Podden görs på fritiden, och den största utmaningen är att få tiden att räcka till, även om hon nu har hjälp av medarbetare med marknadsföring, hemsida och sociala medier.
I varje avsnitt bjuds en gäst in för att prata om sitt ämne, och listan med idéer på gäster är lång. Hon har ständigt podden i tankarna: när hon träffar folk, läser något, eller när det händer något nytt.
– Det är ganska lätt att hitta gäster och det är kul när vi spelar in. Gästerna som varit med hittills är personer som är väldigt duktiga inom sina områden och vana att prata om dem, vilket gör att programmen får bra flyt. Jag tycker om att lära mig nya saker, och jag lär mig jättemycket av gästerna.

”Nu har jag lärt mig något nytt som jag kan ta med och använda för att förbättra min kliniska vardag.”

Det här är också ett syfte med podden: att man ska kunna använda den för kompetensutveckling.
– Jag är förvånad över att inte fler lyssnar på poddar för att lära sig nya saker. Jag vill att ett podcast­avsnitt ska få lyssnarna att tänka: ”Nu har jag lärt mig något nytt som jag kan ta med och använda för att förbättra min kliniska vardag.”
Själv lyssnar hon mycket på andra poddar, som Framgångspodden, Vårdmaktpodden och Dentistry uncensored.

Så lyssnar du på en podd
● Många poddar har en egen webbplats där avsnitten samlas och där du kan spela upp dem direkt.
● Ibland behöver du en spelare eller app för att lyssna.
● Det finns en mängd appar för att hitta, lyssna och hålla reda på de poddar man följer. Då kan du också få ett meddelande när det finns nya avsnitt att lyssna på.
● Exempel på appar är Itunes Podcaster, Overcast, Podcast Addict, Acast, Spotify och Castbox.
● Om du inte redan har någon app installerad kan du ladda ner dem via AppStore eller Google play.


– Dentistry unscensored är väldigt amerikansk och handlar mycket om business på praktiken. Jag brinner mer för att lyfta odontologin.
Målet är att varje avsnitt av Blodad tand ska vara ungefär en timme. Efter att Nicole Winitsky har bokat in en gäst skriver hon ett manus med frågor de ska prata om. Detta skickas till gästen för att hen ska känna sig bekväm med frågorna och lägga till om något saknas. Sedan träffas de i studion i Stockholm.
Arbetet på plats tar drygt två timmar. De börjar med att ta en kaffe och pratar för att lära känna varandra före inspelningen.
– Sedan spelar vi in i ­studion. Vi har så roligt när vi sitter där att programmen börjar bli längre och längre.
Efter inspelningen klipps avsnitten till lagom längd och hon publicerar ungefär ett avsnitt i månaden.

Kattpodden

Det finns en mängd poddar om olika aspekter av tandvård på bland annat engelska. På svenska är utbudet smalare, men Social­styrelsen pratar ibland tandvård i sin podd, och ämnet dyker upp i till exempel Demens­podden och Kattpodden (!).
Vad är då poängen med en podd jämfört med andra sätt att ta till sig ny kunskap?
– Det är mycket enklare än att ta ledigt och gå på kurs. Man kan lyssna när man vill, och under korta stunder när man har tid. Till exempel på väg till och från jobbet, när man viker tvätt eller fyller disk­maskinen. Då vi i dag är över­östa av information från alla håll, så har poddformatet mycket att konkurrera med. Det gäller att suget efter att lära sig om tandvård är större än att till exempel vara på Facebook eller annat som lockar.

Spela in live

Nicole Winitsky tycker att en podcast borde kunna vara ett bra komplement för dem som redan går kurser och åker på riksstämman, men också ett bra forum för dem som inte gör det.
Vid årets riksstämma kommer hon att göra korta intervjuer med föreläsare från stämman och spela in live.
– Kom gärna förbi och lyssna eller dela med dig av något.

Upptäck mer