Annons

Annons

Tusentals har skrivit på för tandskötersketitel

Borde det ställas krav på utbildning för att få arbeta som tandsköterska? Det tycker Svenska Tandsköterskeförbundet, med stöd av de över 2 000 personer som skrivit på deras upprop för en skyddad yrkestitel.

Svenska Tandsköterskeförbundet har i många år arbetat för att tandsköterskor ska få en skyddad yrkes­titel. I perioder har man talat om legitimation, men nu handlar det enbart om vem som ska få kalla sig tandsköterska. I november startade förbundet en namninsamling.

Marie Udén Svenska Tandsköterskeförbundet

Marie Udén


– I dag kan vem som helst gå in och arbeta som tandsköterska. Vi har en bra utbildning; den är för kort för att leda till en legitimation, men vi vill att yrkestiteln ska bli skyddad så att det finns ett regelverk för vad man ska kunna, säger Marie Udén, ordförande för Svenska Tandsköterskeförbundet.
I somras beslutade riksdagen att ge en annan yrkeskår, undersköterskorna, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man ska ha läst gymnasieprogrammet i vård och omsorg för att få kalla sig undersköterska. Alltså en kortare utbildningstid än den eftergymnasiala tandsköterskeutbildningen.
Fackförbundet Kommunal har drivit frågan för undersköterskorna, med argument om patientsäkerhet och en tydligare yrkesroll.
– För oss handlar det också om patientsäkerhet. Tandsköterskan har många arbetsuppgifter och mycket patientkontakt, då behöver man en adekvat utbildning. Till exempel tar tandsköterskan ofta röntgenbilder, putsar och ger bedövning. Vårdhygien är den absolut viktigaste delen för tandsköterskorna och då gäller det att veta hur, när och varför man gör alla moment, säger Marie Udén.

”Du skulle aldrig anställa en tandläkare som enbart gått som elev.”

I nuläget kan man anställas som lärling för att prova på tandsköterskeyrket, och sedan fortsätta arbeta som tandsköterska utan att ha gått tandsköterskeutbildningen.
– Du skulle aldrig anställa en tandläkare som enbart gått som elev.

Reglerad utbildning

Marie Udén tror att det behövs mer kunskap om hur tandsköterskeutbildningen är utformad, eftersom det historiskt har varit olika. De senaste tio åren har dock utbildningen reglerats via Myndigheten för yrkeshögskolan, och de gällande föreskrifterna är från våren år 2020.
– Huvudsyftet med vårt upprop är att det ska krävas en adekvat utbildning för att få kalla sig tandsköterska.
I mitten av januari 2022 hade över 2 000 personer skrivit på uppropet. Bland dem finns tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare. I mars ska Svenska Tandsköterskeförbundet presentera namninsamlingen och sina krav för Socialstyrelsen.

Upptäck mer