Annons

Annons

Upplärd maskin hittar karies

AI-systemet har tränat på tusentals röntgenbilder. Nu hittar den så gott som alla kariesangrepp på egen hand.

Ett system för artificiell intelligens har blivit väldigt skickligt på att hitta karies i röntgenbilder. Den hittar över 95 procent av alla kariesangrepp, med en specificitet på 81 procent

Bent Petersen

Bent Petersen


– Efter att ha testat nio olika modeller för maskininlärning på två och en halv miljon bilder, är det här så långt vi kan komma utan att vi människor är med och rättar, berättar Bent Petersen, tandvårds- och utvecklingschef vid Folktandvården Västra Götaland.
De arbetar i ett AI-projekt tillsammans med Folktandvården Stockholm och Kairos Future. Tandläkartidningen skrev om detta tidigare i år när projektet drog igång. Sedan dess har man alltså tränat upp systemet och fått fram en algoritm för bildanalys.

Karies markerad

Målet är att ta fram ett AI-system som snabbt ska kunna känna igen kariesangrepp på röntgenbilder och fungera som ett beslutsstöd för tandläkaren.
De röntgenbilder man har tittat på hittills kommer från patientfall där tandläkare markerat karies.
– Men kanske har man inte markerat all karies; man kanske koncentrerar sig på det man ska åtgärda och utelämnar små skador.

Specialisttandläkare

Nästa steg är att specialisttandläkare ska titta på röntgenbilder och ta fram ett facit som modellen kan lära sig ytterligare av. Detta ska vara klart före årsskiftet, och i början av nästa år planerar man att börja testa tekniken ute på klinik.
Den teknik man använder i projektet är så kallade neurala nätverk, där man försöker efterlikna hjärnans funktion. Dessa används till exempel för att hitta mönster eller samband i stora datamängder.
I det aktuella projektet matar man systemet med röntgenbilder som det ”tittar på” och analyserar mönster och letar avvikelser. Man ger också systemet information om vilket resultat man vill ha, vad som är rätt och fel och var på bilderna det finns karies. Systemet lär sig hela tiden, så ju fler bilder det får titta på, desto säkrare blir analysen.

Upptäck mer