Annons

Annons

Raka spåret mot rökfritt

– Det är århundradets giftskandal. Ingen annanstans i vårt samhälle pågår samma skövling av liv, från tobaksproduktion i alla led till individuellt bruk, säger Lena Sjöberg, tandläkare och ordförande i Tandvård mot Tobak.

Kampen för ett tobaksfritt samhälle är en kamp mellan David och Goliat, där jätten är tobaksindustrin.
– Tobaksindustrin lägger ner enorma resurser på att sälja sina dödliga varor, och att påverka politikerna att inte stifta lagar eller skapa hinder för försäljningen av tobaksprodukter. De tre största bolagen i världen, Kina undantaget, gör vinster som överskrider den sammanlagda vinsten hos Coca cola, Microsoft och Mc Donald’s, berättar Lena Sjöberg.
Men liksom David besegrade Goliat är hon övertygad om att det går att skapa ett tobaksfritt samhälle om vi följer tobakskonventionen, som ratificerades 2005, och kloka beslut fattas.
Målet för Tandvård Mot Tobak är ett rökfritt Sverige 2025. Internationellt, med stöd från WHO, drivs detta som Tobacco Endgame, utfasning av tobak till ett specifikt måldatum, olika i olika länder.
– Vår roll som tandläkare och medlemmar i Tandläkarförbundet är att visa att det finns en stor opinion som stödjer målet om ett Rökfritt Sverige 2025. Förbundet var bland de första stora organisationerna att ställa sig bakom Tobacco Endgames Rökfritt Sverige 2025. Nu är det över 50 organisationer inklusive nyligen Jämtlands läns landsting som stödjer idén.

Lena Sjöberg Ålder: 57. Yrke: Tandläkare, ordförande i Tandvård mot Tobak. Familj: Man, två vuxna barn och ett barnbarn. Fritid: Familjen, släkt och vänner, aktiv i Rädda Barnen och Zonta. Senaste tandläkarbesöket: Skoltandvården. Numera enbart kontroller hos tandhygienist. På nattduksbordet: ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman. Bästa antirökargumenten: Hälsoskäl kanske inte alltid är så effektiva, eftersom ungdomar ofta känner sig odödliga. Solidaritetsskäl kan motivera bättre. Det finns ingen kravmärkt tobak. Foto: Fredrik Schlyter

Lena Sjöberg
Ålder: 57.
Yrke: Tandläkare, ordförande i Tandvård mot Tobak.
Familj: Man, två vuxna barn och ett barnbarn.
Fritid: Familjen, släkt och vänner, aktiv i Rädda Barnen och Zonta.
Senaste tandläkarbesöket: Skoltandvården. Numera enbart kontroller hos tandhygienist.
På nattduksbordet: ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman.
Bästa antirökargumenten: Hälsoskäl kanske inte alltid är så effektiva, eftersom ungdomar ofta känner sig odödliga. Solidaritetsskäl kan motivera bättre. Det finns ingen kravmärkt tobak.
Foto: Fredrik Schlyter


Tandvården, sjukvården eller skolan kan dock, enligt Lena Sjöberg, inte driva detta utan stöd uppifrån.
– Tobaksfrågan ska lösas på politikernas bord och inte på operationsbordet, i behandlingsstolen eller i skolbänken. Centrala beslut är en förutsättning för att det regionala och lokala arbetet ska bli framgångsrikt.

Tandhälsopris

I december förra året uppmärksammades det tobakspreventiva arbetet när föreningen Tandvård mot Tobak tilldelades Tandläkarförbundets tandhälsopris. Mycket uppmuntrande, enligt Lena Sjöberg, som i egenskap av ordförande fick äran att ta emot priset vid förbundsmötet.
– Jag och de övriga i föreningen är oerhört glada, stolta och hedrade över priset. Det är en fin uppmuntran till alla som engagerat sig ideellt under många år och en tydlig signal till omvärlden att vårt arbete är viktigt.
På folktandvårdskliniken Hageby i Norrköping, där hon arbetar, jobbar man aktivt med tobaksprevention. Gott ledarskap, ett tydligt uppdrag, en bra policy från landstingets sida och ett samarbete med primärvården, är viktiga förutsättningar för att lyckas.
– Vid varje patientbesök ställs frågor om tobaksbruk och svaren journalförs från tolv års ålder och vi kan följa utvecklingen och se att arbetet ger resultat. Jag har också sedan länge frågat om passiv rökning när jag framför allt har småbarn i stolen. Då får föräldrarna en tankeställare.
Arbetet med tobaksavvänjning i Östergötland bygger på att det finns eldsjälar ute i verksamheterna. Men är detta verkligen en fråga som engagerar tillräckligt många medarbetare ute i landet?
– Absolut, säger hon utan att tveka. När vi är ute på mässor och konferenser märker vi att tobaksfrågan engagerar allt fler. Det ingår i vårt uppdrag, även om akut tandvård och oändliga patientköer ibland skymmer sikten.

Östergötland är undantaget

Enligt henne är det många runt om i landet som är frustrerade över att debiteringsfrågan inte har lösts, det vill säga att tandvården inte kan ta betalt för preventionsarbetet. Men ett undantag är landstinget i Östergötland.
– Jag är stolt över att landstinget fattat beslut som gör det möjligt att bedriva tobaksavvänjning till samma pris för patienten som inom primärvården och med landstingsfinansiering för kostnadstäckningen till klinikerna.
Ett annat gott exempel är Västerbotten, där tandvårdschef Lage Wigren sjösatte kontraktsmetoden ”Tobaksfri duo”, som bland annat innebär att tandvården i samarbete med landstinget informerar och utbildar skolpersonal, barn och föräldrar till tobaksfrihet.

Tandvården särskilt lämpad

Men Lena Sjöberg vill se att fler landsting följer de goda exemplen, och tandvården är enligt henne särskilt lämpad för att arbeta med tobaksprevention:
– Vi är den enda yrkeskår inom hälso- och sjukvården som verkligen möter hela befolkningen regelbundet, och vi vet att tandvårdspersonalen är trovärdiga avsändare av hälsobudskap till patienterna. Tobaksavvänjning är en av de mest kostnadseffektiva behandlingarna vi har inom hälso- och sjukvården.
– Om alla inom tandvården alltid frågar om patienten använder tobak skulle det få en jättestor effekt. Beröm de tobaksfria! Ett peppande ord betyder så mycket. Den uteblivna frågan om tobaksbruk kan tas som intäkt på att det inte är så farligt.
För några år sedan fick tandvården regeringsuppdraget att undersöka om hur kort rådgivning vid besök hos tandvården fungerar. Lena Sjöberg berättar att resultaten, som presenterades på riksstämman, visar att detta har god effekt.
– Tobaksbruket sjönk till hälften bara genom detta enda lilla samtal. Manualen med fem enkla frågor är mycket värdefull.

”Synnerligen kostnadseffektiv insats”

Att få uppdraget att sprida metoden vore bra, tycker hon:
– Några minuters strukturerad rådgivning är oerhört betydelsefull och en synnerligen kostnadseffektiv insats som gagnar skattebetalare och sjukvårdskonsumenter.
God munhälsa är en stor motivationsfaktor för att sluta röka:
– Den är synlig för alla och risken för parodontit skrämmer ofta. Att vara fräsch i munnen är viktigt för de flesta. Ofräscha fula tänder och dålig andedräkt vill ingen ha.
Men varför agerar då inte politikerna för att underlätta tobaksprevention och rökavvänjning?
Andra viktiga frågor kommer före, och kanske ibland en okunskap om vad som behöver göras. Det kan verka svårt och problematiskt.
Den förra svenska regeringen, företrädd av handelsminister Eva Björling, tandläkare och medicine doktor, lobbade för det svenska snuset i EU. Var inte det ett bra initiativ? Att snusa är väl bättre än att röka?
– Jo, i ett skadereduktionsperspektiv stämmer det; snusbruket är självklart mindre riskfyllt än rökning, men unga snusare riskerar att få ett högt nikotinberoende och snusandet leder ofta över till rökning och i vissa fall till andra droger.
Snuslobbandet är enligt henne att gå tobaksindustrins ärende.
– Snus är ingen hälsoprodukt. Hälsoeffekterna av snus är ännu inte utforskade.

Viktig aktör

Lena Sjöberg ser Tandläkarförbundet som en viktig aktör för ett tobaksfritt samhälle:
– Förbundet måste även i fortsättningen vara en stark röst i debatten och vara med och påverka beslutsfattarna samt stödja professionen. Vi i Tandvård mot Tobak är en ideell förening. En så tung fråga som tobaken bör ha en stabil förankring i organisationen. Det är också viktigt att förbundet och professionen fortsätter det goda samarbetet med Tandhygienistföreningen och Tandsköterskeförbundet.
De främsta åtgärderna för personal på verkstadsgolvet inom tandvården för att nå ett tobaksfritt samhälle är enligt Lena Sjöberg:
● Tobaksavvänjning för patienterna inom tandvården till samma pris som inom primärvården. Landstingspengarna kan skjutas till på samma sätt som för nödvändig tandvård.
● Kraftfulla satsningar på barn och ungdomar så att ingen börjar använda tobak. Kontraktsmetoden fungerar väl.
Hon är övertygad om att arbetet för ett rökfritt Sverige kan förverkligas till 2025:
– Med en regering som i sin regeringsförklaring säger sig vilja sluta hälsoklyftorna inom en generation finns det gott hopp, och vi har en tobakskonvention som vi förbundit oss att följa. Våra yrkesförbund är tillsammans med övriga stödjare av Tobacco Endgame en kraftfull församling som kan få politikerna att se att det finns en opinion för ett rökfritt Sverige 2025.

Upptäck mer