Laktobaciller kopplas till karies hos barn
Studien omfattade 139 barn, 3-4 år gamla, utan tidigare erfarenhet av behandling med antibiotika. Foto: Colourbox

Laktobaciller kopplas till karies hos barn

Forskning 10 jun 2020
Dela artikeln
Barn som har laktobaciller tillsammans med Streptococcus mutans i saliven har en dramatiskt ökad risk för karies, visar ny studie.

Barn som hade både bakterierna Streptococcus mutans och laktobaciller i saliven hade en signifikant högre andel svår karies med fler än fem kariesangrepp. Det visar en studie genomförd på barn i Thailand av thailändska och japanska forskare.

Studien omfattar 139 barn, 3–4 år gamla, utan tidigare erfarenhet av behandling med antibiotika, som instruerades att inte borsta tänderna på morgonen varefter salivprov samlades in under förmiddagen. Barnens kariesstatus fastställdes sedan genom en klinisk undersökning.

Salivens innehåll odlades och bakteriestammarna identifierades med PCR-teknik där bakteriernas DNA analyserades.

Totalt hade 82 procent av barnen Streptococcus mutans medan 45 procent hade laktobaciller.

Av de 42 procent av barnen som hade båda bakteriesorterna hade 70–80 procent fler än fem kariesangrepp, medan endast 0–20 procent av övriga barn var lika hårt drabbade.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch