Regeringen vill utöka rökförbudet
Regeringen vill bland annat förbjuda rökning på uteserveringar och andra allmänna platser. Foto: Colourbox

Regeringen vill utöka rökförbudet

Tobak 18 feb 2015
Dela artikeln
Regeringen planerar krafttag mot rökningen: inför rökförbud på uteserveringar, förvara tobaksprodukter utom synhåll för konsumenterna i butikerna och tvinga producenterna att förpacka produkterna i neutrala paket.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, att de åtgärder mot tobaksbruket som hittills satts in inte räcker.

Regeringen kommer därför att ge den utredare som tidigare lämnat förslag till förändringar i lagstiftningen i uppdrag att komma in med ytterligare förändringar: rökförbud på uteserveringar, förbud mot att placera tobaksprodukter inom synhåll för konsumenterna i butikerna samt att införa neutrala förpackningar av tobaksprodukter.

Målet med samtliga åtgärder är ett tobaksfritt Sverige 2025.

Sveriges Tandläkarförbund välkomnar förslaget:

– Jag tycker det är mycket glädjande att regeringen fattar det här beslutet och tar krafttag i kampen mot tobaken, säger ordförande Hans Göransson i en kommentar på förbundets hemsida.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch