Tandläkarna höll sitt första digitala förbundsmöte
Drygt 40 ombud deltog digitalt i årets förbundsmöte för Sveriges Tandläkarförbund. Foto: Anna Norberg

Tandläkarna höll sitt första digitala förbundsmöte

FÖRBUNDSMÖTET 2020 4 dec 2020
Dela artikeln
Ombuden är positiva efter Sveriges Tandläkarförbunds första digitala förbundsmöte, men inget ersätter att träffas på riktigt.

På grund av coronapandemin har Sveriges Tandläkarförbund för första gången hållit sitt förbundsmöte digitalt. Mötet klarades av på rekordfart, men det blev inte lunch eller fika och spontana samtal med kollegor uteblev.

Så här tycker några av deltagarna:

Maria Pfeiffer Wallin, Gotland
– Jag är så glad! Jag är färsk i digitala möten. Detta är mitt tredje, varav första i Zoom. Det är som att lära sig cykla, plötsligt är det lätt! Mötet flöt på bra. Fint att kunna se deltagarna runt om i Sverige. Bra support. Jag kan tänka mig fortsätta med digitala möten, men är en föreningsmänniska, så jag saknar småpratet och att kunna knyta kontakter samt byta miljö.

Bodil Frankander, Stockholm
– Häftigt att det är möjligt med digitalt möte, bekvämt att slippa resa för många tänker jag. Och i dessa tider helt förträffligt och mycket väl genomfört. Men givetvis saknade jag den trevliga samvaro som det brukar vara. Och lite väl tyst och effektivt var det, kanske. Nu var det ju inga kontroversiella frågor att ta ställning till. Perfekt teknik om någon viktig fråga skulle dyka upp som förbundsstyrelsen snabbt vill förankra eller höra sig för om de får stöd för.

Camilla Hedlund, Gävleborg
– Det fungerade på det stora hela väldigt bra. Trots många deltagare så var det inte så mycket teknikstrul. Jag föredrar fysiska möten men om alternativet är att inte ha något möte alls så tycker jag att ett digitalt möte är en bättre lösning. Fördelen är väl att de som reser långt kan spara tid och att man kan vara med även om man inte är helt frisk. Tyvärr så känns diskussionerna inte lika givande vid digitala möten och värdet i att träffas live och utbyta erfarenheter försvinner.

Elias Naia Mansury, Stockholm
– Det har fungerat superbra. Det är mycket tidseffektivt för att man kan när som helst och var som helst koppla upp sig till förbundsmötet. En nackdel kan vara att vissa personer som har dålig internetuppkoppling kan drabbas av tekniska problem. Förbundsmötet har en viktig funktion för att förbundsarbetet ska kunna utvecklas. Därför behöver man hålla förbundsmötet oavsett pandemi eller inte.

Förbundsmötet 2020
Förbundsmötet är Sveriges Tandläkarförbunds högsta beslutande organ.

Ombuden utses av de fyra medlemsföreningarna: Tjänstetandläkarna (TT), Tandläkare – Egen Verksamhet (TEV), Riksföreningen för Tandläkare inom Forskning, Utbildning och Specialisttandvård (SOL) samt Tandläkarförbundets studerandeförening (STUD). Varje ombud har en röst.

Antalet ombud från varje medlemsförening beräknas efter antalet medlemmar 1 juni samma år som förbundsmötet hålls. Varje påbörjad 150-tal medlemmar ger en röst för TT, TEV och SOL. STUD, som inte betalar medlemsavgift till förbundet, får istället skicka ett ombud från varje studieort.

* Sammanlagt hade medlemsföreningarna 7 275 medlemmar 1 juni 2020.

* 2020 hade TT 4 303 medlemmar. Det gav 29 ombud och innebar att TT hade cirka 63 procent av rösterna.

* TEV hade 1 501 medlemmar och 11 ombud (cirka 24 procent av rösterna).

* STUD hade 1 318 medlemmar och 4 ombud (runt 9 procent av rösterna).

* SOL hade 153 medlemmar och 2 ombud (cirka 4 procent av rösterna).

Läs mer om årets förbundsmöte i artikeln ”Tandläkarförbundet vill stärka kompetens”.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch