Det handlar om en implantatbehandling i överkäken som gjordes av en privattandläkare i Malmö. Två fixturer placerades nära varandra och en angränsande tand, och patienten fick ont. En ny operation gjordes och ytterligare en fixtur placerades på lämpligt avstånd från de andra fixturerna. I samband med den andra operationen extraherades en rotrest.
Undermålig prekirurgisk planering var orsaken till att patienten måste opereras två gånger i stället för en, enligt IVO. Tandläkaren höll inte med. Enligt honom var det ekonomiska skäl som gjorde att den första operationen gjordes innan rotresten togs bort. Men enligt IVO:s beslut går alltså korrekt tandvård före.
IVO hänvisade till patientsäkerhetslagen och tandvårdslagen.
Patienten blödde mycket efter den andra operationen, vilket kan ha orsakats av att patienten medicinerades med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Enligt IVO:s bedömning hade tandläkaren i samband med operationerna inte tillräcklig kontroll över patientens aktuella INR-värde, ett mått på koagulationsförmågan. Enligt tandläkaren hade patienten sagt att INR-värdet brukade ligga på en rimlig nivå, men tandläkaren borde ha redovisat ett aktuellt INR-värde före operationerna, enligt IVO.
Tandläkaren fick också kritik för att ha ordinerat antibiotika i samband med implantatbehandlingen utan att motivera det i patientjournalen. Tandläkaren följde inte aktuella rekommendationer från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket om restriktiv användning av antibiotika i tandvården, påpekade IVO.
Myndigheten hade också synpunkter på att tandläkarens journaldokumentation var bristfällig. Delar av vården som utfördes saknades i dokumentationen. En bedömning av patientens anamnes fanns inte med, och inte heller uppgifter om patientens delaktighet i beslut kring behandlingen. Daganteckningar om extraktionen av rotresten saknades, och det framgick inte heller om tandläkaren utförde några extra åtgärder efter operationerna med anledning av att patienten tog Waran.
Annons
Annons