Annons

Annons

Undvik tvång när barn får panik

Om ett barn får panik och börjar göra motstånd i behandlingsstolen är det bättre att avbryta behandlingen än att tvinga barnet att fortsätta. Det framgår av ett beslut som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har fattat.

I det aktuella fallet skulle en tandvårdsrädd åttaåring få sin tand utdragen. Patienten fick lugnande medicin i väntrummet men blev ändå orolig i tandvårdsstolen. Enligt en journal­anteck­ning förklarade tandläkaren för mamman hur behandlingen kunde genomföras utan fara för barnet.
En person höll koll på barnets huvud och armar och en annan på benen när tandläkaren skulle lägga bedövningen.
Enligt mamman fick barnet panik och började sparka och slå. Mamman skrek att de skulle sluta men fick inget svar. Hon drog barnet ur behandlingsstolen och gick ifrån behandlingsrummet.
IVO anser att undersökningen och behandlingen borde ha anpassats efter barnets behov och avbrutits då barnet började göra motstånd. ”Ett tvingande omhändertagande kan få negativa konsekvenser senare i livet”, skriver IVO.
IVO tycker däremot inte att tandvårdspersonalen har varit oaktsamma eller försummat barnet.
IVO konstaterar också att kommunikationen inte fungerade mellan tandvårdspersonalen och åttaåringens mamma, eftersom mamman upplevde behandlingen som ett övergrepp trots att personalen har uppfattat det som om de var överens om att försöka få barnet att ligga still.

Upptäck mer