Annons

Annons

Dämpat bland personalen efter gratisavslöjandet

Stämningen bland personalen inom folktandvården i Örebro är chockad och nedstämd. ”Många tycker det är jobbigt att gå till jobbet nu”, säger Sara Fransson, ordförande i Tjänstetandläkarnas lokalavdelning i Örebro.

Foto: Colourbox

Beskedet att Folktandvårdsdirektör Idakajsa Sand skiljs från sitt uppdrag överrumplande personalen inom folktandvården Örebro.

– Många känner sig ledsna. Det är en chockartad stämning. Många känner att det var ett konstigt beslut att högsta förvaltningschefen fick gå, då man upplever att hon (Idakajsa Sand, reds. anm.) har jobbat mycket med värdegrundsfrågor, haft ett empatiskt bemötande och börjat ta tag i vissa interna organisationsproblem, säger Sara Fransson till Tandläkartidningen.

Det var i slutet av förra veckan som det blev känt att en tandläkare inom folktandvården i Region Örebro polisanmälts sedan hen under lång tid regelbundet behandlat en bekant utan att ta betalt. Behandlingarna ska ha pågått under tio års tid och uppgick till ett värde av drygt 36 000 kronor.

För ungefär ett år sedan tog Folktandvården i Örebro fram riktlinjer för behandling av vänner, kollegor och anhöriga. I den internutredning som föregick polisanmälningen framkom att det förekommit flera fall av gratistandvård, av andra behandlare än den polisanmälda tandläkaren.

Är det vanligt hos er?

– Det kan jag inte svara på. Det har säkert förekommit i fler fall än det som uppdagats genom polisanmälan, säger Sara Fransson.

Har det varit otydligt vad man får och inte får göra?

– Ja, det har funnits en otydlighet inom organisationen och det togs fram en rutin i början av förra året för att få bukt med detta och förtydliga vad som gäller. Jag har själv inte läst internutredningen, men i och med att det framgår i den att det förekommit gratisbehandlingar även efter rutinen fram har den uppenbarligen inte efterföljts, eller varit tillräckligt tydlig.

Hur känns det att gå till jobbet nu?

– Just nu är det många tycker det känns ganska jobbigt att gå till jobbet. Jag tycker det är olyckligt att det skapas ett mediedrev mot någon som kanske inte är syndabock i detta, men som får ta smällen, säger Sara Fransson.

Upptäck mer