Annons
Annons
Folktandvården har förlorat sin idé

Foto: Colourbox
Raimo Pälvärinne och Gunilla Swanholm debatterade folktandvårdens framtid i Tandläkartidningen nummer 9/2022. Här replikerar Börje Vickberg.
Det är intressant att läsa debatten mellan före detta och nuvarande ordförandena i Sveriges Folktandvårdsförening om folktandvårdens förestående undergång. Jag hoppas på Gunilla Swanholm, men jag tror att Raimo Pälvärinne kommer att få rätt.
Folktandvården kommer att gå under, och i skrämmande stor omfattning har så redan skett. Tragiskt med tanke på den nytta för folkhälsan som folktandvården gjort. Gudarna ska veta att jag hade folktandvården i min själ under de drygt 40 år som jag slet för dess uppbyggnad och försvar. Jag vill bidra med mina perspektiv ”från rotrestnivå”.
Raimo Pälverinne och Gunilla Svanholm missar det väsentliga. Att kvalificerad AT-handledning är borta är synd, men mindre väsentligt. Det väsentliga är den negativa spiral som drabbat folktandvården och som har snurrat på i några decennier. Folktandvården har förlorat sin själ och sin idé. Den har blivit en tummelplats för New Public Management. Man tror sig kunna fjärrstyra verksamheten med diktat som grundas på inskränkta nyckeltal. Detta kombineras med en misstro mot kärnverksamhetens professionella omdöme. Undra på att det är personalbrist!
Personalförluster och vakanser medför felaktig delegering, införande av kölistor, kölisteförbud, absurda revisionsintervall, etikstress, diagnosförsummelser, bristande patientsäkerhet och patientförluster.
I Folktandvården finns fortfarande engagerade, duktiga och kompetenta människor, besjälade av sina yrken och med en lust att hjälpa människor. De sitter fast med viktiga uppdrag som kräver avsevärt mer personal än vad folktandvården kan locka eller behålla. Personalen deltar nästan inte i debatten. Förklaringen är uppenbar: De har lärt sig att sitta tysta i båten. Galärslavar gnyr inte. De ror på tills de dör, om de inte flyr.
Bättre samverkan med andra aktörer löser inte problemen. Vem vill samarbeta med en organisation som drabbats av förlust av idé och etik? Nej, det krävs en oerhörd ansträngning att ändra den negativa företagskultur som uppstått, men det är nödvändigt om folktandvården ska kunna attrahera, utveckla och behålla personal och patienter. Det gör ont att se den organisation man tyckt om bete sig så illa.