Annons

Annons

Fackligt arbete kan gynna karriären som tandläkare

Fackligt arbete kan vara en språngbräda till jobb som chef eller specialist inom tandvården. Det har fler tandläkare som är aktiva i Tjänstetandläkarna upplevt.

Att arbeta fackligt är ett sätt att bli sedd av arbetsgivaren. Flera tandläkare som är aktiva i Tjänstetandläkarnas lokala avdelningar har blivit chefer eller specialister efter att ha haft fackliga uppdrag.
Det kom fram när frågan om hur fler tandläkare kan lockas till det fackliga arbetet diskuterades vid en utbildningskonferens i samband med att Tjänstetandläkarna (TT) hade föreningsmöte i Stockholm den 30 november.
Alla utom en av Tjänstetandläkarnas 23 lokalavdelningar var representerade vid föreningsmötet. Flera av avdelningarna har någon gång haft problem med att besätta sina styrelser.
Några hinder kan vara att medlemmar känner att de saknar kunskaper som behövs för uppdraget, att folk på arbetsplatsen blir missnöjda om man är borta från jobbet för att arbeta fackligt och att det går åt fritid till arbetet. Hinder och hur de kan överbryggas diskuterades.
Inga förkunskaper behövs
Det är viktigt att betona att man inte behöver förkunskaper att delta i fackligt arbete, tyckte Andrea Gerner, Folktandvården Skåne.
– Går man med ser man vad det innebär. Kunskap får man efterhand, sade hon.
Första steget är att nå ut med information till nyanställda om vad den lokala TT-avdelningen gör.
Många tandläkare har utländsk bakgrund. Det är inte självklart att de känner till fackförbundens roll i Sverige, att man har rätt att arbeta fackligt eller hur TT arbetar.
Ett sätt att locka fler är att göra det fackliga arbetet angeläget och roligt. På flera håll kombineras årsmötet med en föreläsning eller en middag, till exempel.
Kontinuitet viktigt
Vikten av kontinuitet i styrelsen togs upp. Det är lättare för nya att komma in i det fackliga arbetet om det finns några erfarna med i styrelsen. Att byta ut stora delar av styrelsen samtidigt kan göra den sårbar.
– Det tar två år innan man fattar vad det handlar om, tyckte Jane Viklund, Folktandvården Norrbotten.
Ett bra argument att få med fler är att det fackliga arbetet ger möjligheter att påverka arbetsmiljön, löneutvecklingen och annat.
– Fackligt aktiva kanske stannar kvar längre hos arbetsgivaren. Det tycker både vi och arbetsgivaren är bra, sade Chaim Zlotnik, ordförande i TT.

Upptäck mer