”Många måltider per dag ger ökad risk för karies. Använd fluoridskölj och skölj munnen med vatten efter måltid. Diskutera förebyggande åtgärder med din tandläkare/tandhygienist.”
Så står det i informationen inför operation mot övervikt vid Danderyds sjukhus. I den 32-sidiga broschyren med råd är detta i stort sett allt som finns om munhälsa.
Tandhälsa vid överviktsoperation
I samband med operationen är det av naturliga skäl mycket fokus på kosten, och dietisterna är en självklar del av behandlingen. Dietisternas riksförbund har gett ut en folder med kostråd och även i denna skymtar tänderna: ”Det är bra att undvika småätande för att inte få hål i tänderna …”
Men räcker detta? Hur påverkas tandhälsan av en genomgången överviktsoperation? Det korta svaret är att (nästan) ingen vet. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket forskning på området.
Under tidig vår år 2020 noterade Anders Hedenbjörk Lager, övertandläkare vid avdelningen för kariologi vid tandläkarutbildningen i Malmö, att allt fler inkommande remisser berörde personer som hade genomgått överviktskirurgi.
– Många var patienter med grava kariesproblem.
Han påpekar att det egentligen inte är något nytt; att det här är en patientgrupp där många har problem med karies har man sett i många år.
– Vi behöver få upp detta på agendan, och se att dessa patienter kan ha en ökad risk för karies. De kan även få problem med tanderosion på grund av sura uppstötningar. Det finns ingen riktigt bra översyn för hur det ser ut på riksplanet, men det vi vet i dag verkar peka på en klart ökad risk för dessa patienter.
Riktlinjer efter operation
Han resonerar om satsningen på överviktskirurgi som gjordes för ett antal år sedan har påverkat tandhälsan hos de patienter som nu remitteras till kariologiavdelningen.
– Fler får i dag kirurgi mot obesitas. Det hjälper bra, men kan få konsekvenser för munhälsan som man inte riktigt tagit höjd för. Det finns inte heller några tydliga riktlinjer när det gäller tandvården efter operationen.
Stora vårdbehov
Patienterna som han träffar ur denna grupp är ofta medelålders kvinnor, men även yngre personer drabbas.
– Det har blivit vanligare med överviktskirurgi för yngre patienter. Det är tragiskt när man ser personer med hela livet framför sig som har mycket karies, och som sannolikt kommer att få stora vårdbehov.
”Samarbetet mellan sjukvården och tandvården kring dessa patienter behöver bli bättre.”
Han efterlyser mer forskning inom området, och skulle önska sig en större registerstudie för att se hur munhälsan ser ut hos dem som har genomgått överviktskirurgi.
– Tandvården behöver få upp ögonen för problemet, och samarbetet mellan sjukvården och tandvården kring dessa patienter behöver bli bättre. Det behövs konsensus kring hur vi ska hantera dem. Annars riskerar många att på några års sikt få allvarliga besvär med tänderna.
En av få i Sverige som har forskat kring överviktskirurgi och munhälsa är tandläkaren Freja Freedman. Hon började redan under tandläkarutbildningens fjärde termin att förbereda det som skulle bli hennes examensarbete: en pilotstudie där man undersökte munhälsan hos patienter som genomgått överviktskirurgi. I studien mättes förändringar i salivflöde och mängden Lactobacillus spp och Streptococcus Mutans hos tjugo personer före och efter en överviktskirurgi
– Det var en liten pilotstudie där syftet också var att skapa samverkan mellan tandvård och sjukvård. Vi såg att patienterna fick en signifikant minskning av salivflöde efter operationen.
– Det behövs mer forskning, men vår studie kan fungera som en introduktion. Den största nyttan är att rikta uppmärksamhet på ett outforskat problem.
Stor registerstudie
Hon berättar att överviktskirurgi och munhälsa är ett område som inte lyftes under studierna, men när hon nämnde sin idé för sin karieslärare fick hon svaret ”Det har jag faktiskt sett: patienter som genomgått operationen och fått en massa hål”.
I dag arbetar Freja Freedman som tandläkare, men forskar vidare på sin fritid med en registerstudie på ett stort antal patienter som fått överviktskirurgi. Fyra interventioner ur patienternas tandläkarjournaler noteras under några år före och efter operationen. Syftet är att påvisa samband och ta reda på om det faktiskt finns ett problem.
– Vi har fått väldigt tydliga fantastiska resultat.
”De kostråd som ges i dag är ju precis tvärtom mot vad tandläkaren säger.”
I forskningsprojektet deltar också en statistiker, kirurger vid Danderyds sjukhus, kariologen Lena Karlsson och professor Gunilla Sandborgh-Englund vid Karolinska institutet. Studien är sammanställd, och manuset är ute på en sista runda inför att skickas in för publicering, så de exakta resultaten kan Tandläkartidningen inte avslöja här. Men det är tydligt: efter operationen sticker kurvorna iväg för antal fyllningar, erosion och antal extraktioner. Och förändringen går fort.
– Det är viktigt för läkarna att veta detta för att ge bra rekommendationer och informera om att tänderna kan påverkas. De kostråd som ges i dag, att äta sex gånger per dag och inte dricka när man äter, är ju precis tvärtom mot vad tandläkaren säger.
Basprofylax
Hon tycker att den här patientgruppen skulle behöva gå en extra gång till tandläkaren efter operationen för att få info om basprofylax och bli medveten om hur tänderna kan påverkas av operationen.
Personer som genomgår kirurgi mot övervikt är en grupp som har mycket karies redan innan operationen, men den registerstudie som Freja Freedman nu arbetar med visar att själva operationen har en tydlig inverkan på tandhälsan.
– Nu behöver vi visa vad det beror på, till exempel så förändras pH i munhålan för den som får sura uppstötningar efter operationen.
Syrahämmande läkemedel
Den som får problem med sura uppstötningar efter operationen medicineras i allmänhet för detta med syrahämmande läkemedel. Läkarna siktar mot ett pH-värde som ska tolereras av matstrupen. Men tändernas emalj klarar inte samma sura miljö som matstrupen; pH‑värdet behöver öka ytterligare för att skydda här.
Freja Freedman hoppas att teamets forskning ska fångas upp och vara användbar för läkarna. Redan nu finns medvetenheten om att man behöver tänka på munhälsan i samband med operationen.
– Som tandläkare vill man komma in så fort som möjligt för att hjälpa till, och rädda en tand.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.