Annons

Annons

Nytt dentalmaterial i sikte

Svenska forskare har utvecklat ett nytt dental­material som binder betydligt starkare till tandemaljen än dagens material.

Materialforskare vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har utvecklat ett helt nytt material som skulle kunna bli framtidens dentala reparationsmaterial. Det är en polymer som binder betydligt bättre till emaljen i tänder än vad dagens dentala material gör. Något som gör det ypperligt som kandidat för att både restaurera tänder och bygga upp kronor med.
– Vi har testat det nya materialet på mänskliga tänder och sett att vi kan få 160 procents hög­re bindning till tänder än vad de bästa dentalmaterial i dag klarar av. Det tror jag kommer att begränsa och minimera fyllningsförluster i framtiden, säger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi på KTH och ansvarig för materialutvecklingen.
Han är också huvudansvarig för den vetenskapliga artikel som publicerades i tidskriften Advanced Materials om det nya materialet.

Kemisk ringstruktur

Materialet baseras på en billig kemisk ringstruktur på vilken Michael Malkoch och hans kolleger har fäst molekyler med trippelbindningar.
– På så vis får vi många fler bindningar i materialet och det är därför det binder starkare, säger han.
Michael Malkoch har i tio års tid forskat på att ta fram material till kirurger för att fixera frakturer i stället för att skruva ihop dem. Det dentala materialet är en utveckling av det arbetet och ett nytt spår i forskningen.
– Det är ett liknande typ av material, grundkomponenterna är desamma, men vi har gjort en liten ändring, säger han.

Blått synligt ljus

Det dentala materialet kan behandlas och bearbetas på ett enkelt sätt, det härdas med hjälp av blått synligt ljus, då härdar det fullständigt. Det är också möjligt att använda i 3D-skrivare för att ta fram olika former.
En annan stor fördel med det nya materialet är att det inte innehåller vare sig bisfenoler eller akrylater, som många av dagens dentala material gör. Bisfenoler är hormonrubbande och det finns en risk att den som får dem utvecklar allergi mot akrylater. Risker som är störst för dem som jobbar med materialen.
– Tandläkare och sköterskor är ju konstant exponerade för dagens kompositmaterial, säger Michael Malkoch.

Färdig produkt dröjer

Det kirurgiska materialet, som är föregångaren till det nya dentala materialet, har visat sig vara i det närmaste riskfritt och Michael Malkoch är övertygad om att detsamma kommer att gälla för det nya materialet. Men det är ännu inte testat på människor, för att göra det krävs ytterligare finansiering och han söker nu investerare för att kunna ta materialet vidare till en färdig produkt. Så det kommer att dröja innan materialet kan börja användas av svenska tandläkare.
– Får vi in en investerare i dag kan vi nog ha den första kliniska studien klar inom två år, säger Michael Malkoch.

Upptäck mer