Annons

Annons

Sex av tio får komplikationer av implantat

Drygt sex av tio patienter med implantat drabbades av någon typ av komplikation under 15 års uppföljning, visar ny svensk studie.

De flesta komplikationer var dock av enklare karaktär som inflammation i munslemhinnan, mukosit, eller mindre tekniska problem som ganska enkelt kunde lösas i tandläkarstolen. Räknar man bort dessa var det dock fortfarande nästan tre av tio som upplevde komplikationer under den undersökta tidsperioden.
Studiepopulationen bestod av samtliga patienter som remitterats till Folktandvården Skanstull i Stockholm för implantat mellan 1999 och 2005. Totalt omfattar studien 376 personer som fick 1 095 implantat, som sedan har följts till och med år 2014 vilket ger en uppföljningstid på mellan nio och femton år.
I stort sett hade patienterna en av två olika implantatfabrikat; 65 procent hade Astra Tech och 35 procent Nobel Biocare. Forskarna kunde inte finna någon skillnad när det gäller komplikationer mellan de båda fabrikaten.

Biologiska komplikationer

Totalt satt mer än åtta av tio implantat kvar medan endast två av tio var helt utan komplikationer. Vanligast var biologiska komplikationer, hos 52 procent av patienterna, medan tekniska komplikationer drabbade 32 procent. De biologiska komplikationerna var vanligast i underkäkens främre del medan de tekniska komplikationerna oftast inträffade i överkäken.
Riskfaktorer för att förlora implantat var tidigare behandling mot allvarlig parodontit (stadium III–IV) samt komplikationer som inträffade redan vid implantatkirurgin, medan rökning var en riskfaktor för periimplantit.

Upptäck mer