Totalt nio tandläkare kandiderade till riksdagen. De representerade Moderaterna (6 personer), Vänsterpartiet (1 person), Sverigedemokraterna (1 person) och Liberalerna (1 person). Ingen av dessa fick en riksdagsplats.
Till landstingsvalet kandiderade 29 tandläkare i 16 olika län, från Västerbottens län i norr till Skåne län i söder. Flest tandläkare kandiderade till landstinget i Skåne län (4 personer).
Tolv tandläkare totalt
De partier som hade tandläkare på valsedeln till landstinget var Moderaterna (13 personer), Liberalerna (8 personer), Sverigedemokraterna (4 personer), Kungsbackaborna (2 personer), Vänsterpartiet (1 person) och Centerpartiet (1 person).
Sex tandläkare fick en ordinarie plats i landstingsfullmäktige, och ytterligare sex tar plats som ersättare. Tandläkartidningen har pratat med några av de invalda ledamöterna.
Carina Källström, Dalarnas län (M):
– Det var jätteroligt att bli invald i landstingsfullmäktige.
Hur vill du påverka?
– Jag har i större delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat inom vården. Jag vill jobba för förbättringar inom vården som kommer att underlätta för personalen på golvet, alltså de som är närmast patienten. Till exempel mer inflytande till personalen och att minska krångliga beslutsvägar.
Göran Giselsson, Kronobergs län (M):
– Det känns bra att bli vald! Men det är inget nytt för mig. Jag är ålderspresident i fullmäktige och har 35 år som engagerad i Landstinget/Region Kronoberg.
Vilka frågor brinner du för?
– Den viktigaste frågan för mig är att behålla vårt sjukhus i västra länsdelen, Ljungby lasarett, som ett akutsjukhus dygnet runt årets alla dagar.
Ulla Ordell, Östergötlands län (M):
– Det känns kul att bli vald.
Vad engagerar dig?
– Sjukvårdsfrågor. Satsa på vårdens medarbetare – det ska löna sig bättre att vidareutbilda sig, utvecklas, forska och göra karriär i vården genom tydliga karriärstegar för olika yrkeskategorier. Rätt vård i tid – det ska vara enkelt att komma i kontakt med sin vårdcentral. Fler digitala lösningar i vården. Vården ska utnyttja möjligheterna med digitalisering. Fler kan nå vården och följa sin vårdplanering och sköta sin behandling via mobila lösningar.
Patrik Andrén, Västmanlands län (M):
– Det känns väldigt spännande och hedrande att bli vald till en sådan förtroendepost.
Vilka frågor engagerar dig mest?
– Jag känner starkt för att minska administrationen inom vården, ökat fokus på vård och service till de människor vi vårdar. Enklare it-lösningar mellan privata vårdgivare och landstinget. Brinner lite speciellt för våra äldre som blir sköra och sjuka, här ser jag stora möjligheter till förbättring.
Kaj Holst, Kalmar län (M):
– Det känns fantastiskt att bli förtroendevald för femte gången! Nu kan jag fortsätta att arbeta med det som jag brinner för.
Vilka frågor är det?
– Alla medborgare ska ha en egen läkare och veta vad doktorn heter. I stället för hyrdoktorer ska vi entreprenadutlysa vårdcentraler som är svåra att bemanna. Vi har fler än tio syriska tandläkare som ännu inte kommit i arbete. De behövs, såväl i folktandvården som privat! Jag tar upp detta i en interpellation i kommande veckas landstingsfullmäktige och ger också tips hur man ska råda bot på detta missförhållande.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.