Annons

Annons

Socialstyrelsen nobbar norskt tandläkarleg

Efter fem års studier på en internationell tandläkarutbildning i Polen fick Isidora Lazarevic norsk legitimation i december förra året. Trots det säger Socialstyrelsen nej till svensk legitimation.

Isidora Lazarevic tog tandläkarexamen i juni 2016 efter fem års studier på en engelskspråkig tandläkarutbildning i Poznan, Polen. Hon visste från början att hon skulle behöva göra allmäntjänstgöring (AT) efter examen för att få polsk legitimation. Eftersom hon inte tänkte jobba i Polen, planerade hon att göra AT i Norge för att sedan få norsk legitimation istället, något som svenska studenter tidigare hade gjort.
Under utbildningens gång ändrade Norge sina regler. Numera beviljas studenterna som tagit examen från den femåriga polska utbildningen norsk legitimation (”autorisasjon”) direkt utan att göra AT. Norge och Polen har ett avtal och länderna anser att praktiken som ingår i grundutbildningen uppfyller EU:s krav.
Har norsk legitimation
Isidora Lazarevic ansökte om norsk legitimation och fick den i december 2016. Då trodde hon att det bara var en formsak att få svensk legitimation. Hon ordnade jobb på folktandvården i Värnamo, där pojkvännen, som hon träffade i Polen under studietiden, nu gör AT för att få svensk läkarlegitimation. Hon skulle få börja arbeta i Småland så snabbt hon fick svensk legitimation, och i väntan på det jobbade hon på ett särskilt förordnande i Jylland, Danmark.
Men istället för grönt ljus fick hon avslag av Socialstyrelsen den 9 mars i år.
Tvetydigt beslut
Beslutet förbryllar. Socialstyrelsen skriver i beslutet: ”Den som har obegränsad auktorisation som tandläkare i Norge ska anses uppfylla kraven för att få svensk legitimation.”
Sedan avslutar myndigheten beslutet med att konstatera att hon ”erhållit legitimation som tandläkare i Norge på basis av polsk tandläkarexamen, utan att ha fullgjort praktisk tjänstgöring” och använder det som anledning till att avslå ansökan.
Vill vidare i livet
Isidora Lazarevic är mycket besviken.
– Jag har min familj i Skåne och min pojkvän i Värnamo. Jag är klar med skolan och vill börja yrkeslivet i Sverige och flytta ihop med min pojkvän, men det känns som om Socialstyrelsen ser oss som papper och inte som människor. Norge har gjort någonting för att hjälpa sina medborgare, varför kan inte Sverige göra likadant?
I dag bor Isidora hos sina föräldrar i Åkarp norr om Malmö och pendlar till jobbet på en privatklinik i Köpenhamn. Hon jobbar fortfarande på ett särskilt förordnande.
Har överklagat
Isidora Lazarevic har överklagat Socialstyrelsens beslut att avslå hennes ansökan om svensk legitimation.
Läs mer om Isidora Lazarevic i Tandläkartidningen nummer 8 2017, ute runt 15 juni.
Läs mer om hur svenska tandvårdskliniker påverkas av Socialstyrelsens beslut här.
Läs mer om Socialstyrelsens beslut här.
Även tidigare har svenskar med polsk tandläkarutbildning haft problem med att få arbeta inom yrket i Sverige. Läs mer om det här.
Janet Suslick

Upptäck mer