Annons

Annons

Tandläkarlönerna varierar stort över landet

Medellönen för tandläkare har ökat med nästan 2 000 kronor per månad. Det visar Tjänstetandläkarnas lönestatistik för år 2021. Det finns dock stora variationer i lönenivå beroende på var man arbetar. Ingångslönerna är lägst i storstadsområden.

Tandläkarlönerna ökade under år 2021 med i snitt 2,55 procent för allmäntandläkare och 2,31 procent för specialisttandläkare. Medellönen för år 2021 var 46 373 respektive 72 642 kronor per månad.
Lägst är medellönen för allmäntandläkare i Region Skåne med 41 999 kronor per månad. Förflyttar man sig ungefär 80 mil norrut, till Region Gävleborg, ökar medellönen till 50 218 kronor per månad. För specialisttandläkare är medellönen lägst i Region Västernorrland med 66 328 kronor per månad, och högst i Region Kronoberg med 79 300 kronor per månad.

Nyutexaminerade tandläkare

Ingångslönerna för nya tandläkare varierar också över landet. Generellt är den lägst i storstadsområden, och högst i glesbygd.
Ingångslönerna är lägst i Stockholm. Här har ungefär fyra av fem nyutexaminerade blivit ”nollade”, alltså inte fått någon löneökning alls, under sin första löneöversyn. Bland alla anställda har löneökningen uteblivit för nästan en av fem.

Anna Cestar Tjänstetandläkarna

Anna Cestar


– Ingen annan offentlig arbetsgivare i vår bransch har tillnärmelsevis så hög andel ”nollningar”. Hur bidrar det till att behålla arbetskraften? Och vad händer med arbetsmiljön när personalomsättningen blir hög? säger Anna Cestar, ombudsman vid Tjänstetandläkarna.
I lönestatistiken syns en skillnad i lönenivå mellan män och kvinnor. Detta trots att arbetsgivarna har genomfört lönekartläggningar utan att hitta några osakliga löneskillnader.
– Vi ser i kurvorna för löneutveckling över tid att kvinnor i princip hela tiden ligger strax under männen i löneläge. Kanske behöver arbetsgivarna titta noggrannare på resultaten från lönekartläggningen för att identifiera indirekta strukturer som missgynnar kvinnor i karriär och löneutveckling.

Värdet av kollektivavtal

I år finns 231 tandläkare inom privat sektor med i statistiken. Det är en snabbt växande grupp; i lönestatistiken är de 85 procent fler än förra året. Medellönen för dem är 8 606 kronor högre än för offentliganställda tandläkare. Här behöver man dock ta med i beräkningen att många privata arbetsgivare saknar kollektivavtal.
– Värdet av villkoren i kollektivavtalen uppgår till många tusenlappar. Det är till exempel avsättningar till pension, gruppförsäkringar, extra ersättningar vid övertid, obekväm arbetstid, föräldraledighet och långtidssjukskrivning, extra semesterdagar och semesterlönetillägg, säger Anna Cestar.
Hon konstaterar att tandläkare har haft en god löneutveckling 2021, men att det finns några oroväckande tendenser. Så kallad ”nollning” är en av dem. En annan är att arbetsgivare frångår det centrala löneavtalet.

Upptäck mer