Minskad smärta vid BMS förbättrar smaksinnet

Forskning 1 jun 2020
Dela artikeln
Behandling av sjukdomen Burning Mouth Syndrome påverkar även patienternas smaksinne. Det konstaterar kanadensiska forskare.

Sjukdomen Burning Mouth Syndrome, BMS, är ett kroniskt, idiopatiskt smärtsyndrom i munnen som drabbar cirka 4 procent av befolkningen. Det drabbar främst medelålders och äldre kvinnor.

Kanadensiska forskare har undersökt 39 patienter vid en privat klinik i Toronto i Kanda som behandlats mot BMS med i första hand läkemedlen klonazepam och gabapentin. Forskarna kan konstatera att de patienter som upplever en signifikant smärtreduktion även rapporterar förändringar av smaksinnet, där det i de flesta fall handlar om en förhöjd intensitet av smakerna salt och bittert.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch