Annons

Annons

Inga coronaanmälningar till Arbetsmiljöverket

Hittills i år har 18 anmälningar om allvarliga olyckor och tillbud inom tandvården gjorts till Arbetsmiljöverket, men inga har varit relaterade till covid-19.

Medan många coronaanmälningar har gjorts inom övriga hälso- och sjukvården, har tandvården inte gjort någon fram till 14 maj i år.
Det är arbetsgivaren ska anmäla allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket. Det gäller till exempel om en arbetstagare har exponerats för coronaviruset för att inte rätt skyddsutrustning har använts – om det beror på att arbetsgivarens åtgärder för att förebygga risker har brustit.
Även skyddsombud kan begära åtgärder hos Arbetsmiljöverket, men inga coronarelaterade anmälningar har gjorts från tandvården i år.
229 anmälningar
Sedan 2015 har sammanlagt 229 anmälningar om allvarliga olyckor och tillbud inom tandvården gjorts till Arbetsmiljöverket, varav 18 hittills i år.
Den vanligaste kategorin är ”handhållet verktyg/föremål”. Sammanlagt har 92 anmälningar av den typen gjorts sedan 2015, varav elva hittills i år.
En annan vanlig orsak är hot. 30 sådana anmälningar har gjorts sedan 2015, men bara två hittills i år.
Arbetsgivaren ska anmäla
Det är arbetsgivaren som är skyldig att anmäla allvarliga personskador på en arbetsplats. Det gäller även tillbud som inneburit allvarlig fara liv eller hälsa, bland annat. Det står i arbetsmiljölagen.
Det är arbetsgivaren själv som bedömer om tillbudet eller skadan är så allvarlig att den behöver anmälas.
Oavsett om den anmälda händelsen leder till att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder eller inte, är arbetsgivaren skyldig att själv utreda vad som hänt och göra det som behövs för att det inte ska hända igen.
Skyddsombud kan påpeka brister
Skyddsombuden spelar också en viktig roll vad gäller arbetsmiljön. De har rätt att begära förbättringar om arbetsmiljön brister. Vilka risker som omfattas finns reglerade i arbetsmiljölagen.
Första steget är att prata med arbetsgivaren om saken. Ofta går det att lösa genom dialog.
Räcker inte det, kan skyddsombudet ställa en skriftlig begäran till arbetsgivaren. Det ska framgå vilka risker som finns, vilka åtgärder skyddsombudet anser ska tas och när.
Skyddsombud kan slå larm
Om skyddsombudet inte är nöjd med arbetsgivarens åtgärder eller svar, är nästa steg att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Det kallas för en 6:6a-anmälan.
Arbetsmiljöverket kan då göra en prövning, ofta i form av en inspektion. Det leder sedan till ett beslut, till exempel ett föreläggande eller ett förbud kopplat till vite.
Antalet 6:6a-anmälningar från sjukvården till Arbetsmiljöverket har under de senaste åren ökat. 2019 gjordes ett 50-tal anmälningar från övriga hälso- och sjukvården – men inte en enda från tandvården.
Janet Suslick

Sammanlagt har arbetsgivare inom tandvården gjort 229 anmälningar om allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket sedan 2015.

Upptäck mer