Mer tandhälsa för pengarna

23 mar 2011
Dela artikeln
Socialstyrelsens nationella riktlinjer, tandvårdsstödet och Försäkringskassans rapporteringssystem måste vävas ihop för att få en stark koppling mellan dem, anser Nils Oscarson, projektledare för riktlinjerna.

Socialstyrelsens riktlinjer för vuxentandvård finns i en preliminär version och blir färdiga i maj, medan tandvårdsstödet har funnits i nästan tre år.

– Det är svårt att påverka ett redan färdigt system, säger Nils Oscarson.
Det bästa hade varit om riktlinjerna, tandvårdsstödet och Försäkringskassans rapporteringssystem hade vävts ihop från början, anser han. Då hade det varit enklare att få en stark koppling mellan riktlinjerna och tandvårdsstödet.

– Men det var inte politiskt gångbart att skjuta upp tandvårdsstödet fem år, konstaterar han.

Riktlinjerna i tandvårdsstödet
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) arbetar nu med att få in riktlinjerna i det nuvarande stödet. Men det är inte helt enkelt.

– Socialstyrelsens rekommendationer för vissa åtgärder är mer omfattande och detaljerade än tandvårdsstödet, säger Nils Oscarson.

Hälsoekonomi spelar en stor roll i riktlinjerna. Under arbetets gång har en kontinuerlig värdering av kostnader och effekter gjorts, med syfte att få en så bra och kostnadseffektiv tandvård som möjligt.

Läs mer om hälsoekonomi och riktlinjerna för vuxentandvård i Tandläkartidningen nummer 5 2011.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch